(cc) (by:) —vg— [filologas (platesniąja prasme) ir batautojas]

2012-01-13

(251) Iš popieryno, iv: ką galėtų reikšt m. ž.?

Labai įdomūs, jokioj knygoj, regis, neperspausdinti Juozo Žlabio-Žengės (pirmųjų nepriklausomybės kovų kavaleristo, pasak Sigito Gedos, vieno iš trijų didžiausių XX amžiaus pradžios lietuvių poezijos modernistų, vėliau net didžiausiu atrodžiusio) atsiminimai „Tarp bombų dūžių ir mūzų lūžių“ apie pirmąjį sovietmetį ir vokietmetį (Nemunas, 1991, nr. 12). Ir štai tokia situacija užfiksuota:  Lietuva – LTSR, / Lietuvos senos nebėr!, vieta – Kaunas, laikas – tuoj po mitingo Lietuvos kompartijai paremti Vileišio aikštėj (per Jonines vyko).
Netrukus susitikau rašytoją Joną Marcinkevičių [*], su kuriuo dažnų ryšių nepalaikiau, tik retkarčiais kur nors šnekteldavome. Jis pasiūlė:
– Važiuokim į prezidentūrą pas Justiną Paleckį.
– Ko ten? – nustebau. – Juk jis prezidentas.
– Nuvyksim, pažiūrėsim ir parašysim, kaip Paleckis m. ž..
Abu šyptelėjom: tai buvo natūralizmo estetikos metafora. (p. 9)
Važiuodamas iš darbo troleibuse perskaičiau. Ir va vis tebegalvoju, ką reiškia m. ž.. Vienintelis plėtinys sukiojas galvoj: myžti žodžiais. Kokių variantų dar galėtų būt?

[*] lt.wikipedijos įrašą galima būt paspalvinti kad ir gabaliuku: J.M. Nürnbergo procese (kiek išsiaiškinau, vienintelis lietuvis, tame oficialiai dalyvavęs, – kaip Tiesos specialusis korespondentas; yra išlikę jo laiškų Tiesos galvai Genrikui Zimanui, atskeidžiančių gan tragikomišką siųstojo korespondento padėtį: visi jo pranešimai turėję eit per Maskvą, o jis per prastai mokėjęs rusiškai; atsiskaitė/parašė/pranešė tik post factum, grįžęs Vilniun).

6 komentarai:

  1. Anonimiškas2012-01-16 11:27

    m. ž. - muša žmoną

    AtsakytiPanaikinti
  2. Anonimiškas2012-01-25 07:22

    Mulkina žmones?
    Atsiprašau, bet sistema man pernelyg sudėtinga, liksiu anonimu.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Jei „mulkina žmones“, tai ko jau čia neužrašius? Ir į natūralizmo estetikos metaforą nepanašu.
      O dėl komentavimo sistemos sudėtingumo – nesutinku:) Pasirenki komentuoti kaip: Vardas / URL, įrašai vardą, – ir viskas, nebe anonimas.

      Panaikinti
  3. Anonimiškas2012-01-26 13:05

    Ale pasakyk tais laikais "Stalinas mulkina žmones, Paleckis mulkina žmones, Molotovas mulkina žmones" - kur atsidurtum?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Apie „tuos laikus“: kai frazė [kurią mėginam atspėt] buvo pasakyta – 1940-ų birželio pabaigoj – dar nevežė, pirmieji trėmimai tik beveik po metų, o va kada Žlabys-Žengė rašė – tiksliai neaišku: 1980-tinių pabaiga?; manau, sutrumpino tuos žodžius ne dėl kokių politinių baimių, o tiesiog nenorėdamas vartot per daug natūralistiškai (jo manymu) skambančio posakio.

      Panaikinti