(cc) (by:) —vg— [filologas (platesniąja prasme) ir batautojas]

2010-09-13

(102) Vilniaus vaizdai, iv

ar padorumo?

Taip, 209, galėtų būt daugiau šiukšliadėžių, nors, pasižiūrėjus, kas daros aplink jau esančias, kiek visko primėtyta šalia, tenka klaust: kas svarbiau – požiūris į šiukšlinimą ar šiukšlių dėžių kiekis. Manyčiau, jei principai neleidžia šiukšlint, tai tą šiukšlę paneši ir 100 m ar net namo parsineši.
Beje, Lietuvoj esu matęs vieną gatvę, kur šiukšliadėžių gal jau net ir per daug: abejose gatvės pusėse kas kokius 20–30 m (Biržuos Vytauto gatvė nuo pašto ligoninės link).

Ir dar: dėl piliečio Algio Ramanausko iniciatyvos „Pagauti Solomoną“. Ir man nepatinka tie beprasmiai rašinėjimai, bet šita akcija yra skatinimo susidoroti pavyzdys. Išvadinus rašinėtoją urodu, galviju, šūdo gabalu, siūloma už premiją jį susekti, pagauti ir… įduoti policijai.
Esu svarstęs apie tuos užrašus. Mano supratimu, tai ne šiaip išsidirbinėjimai. Kodėl jis ar jie (grafologai galėtų pareikšt savo nuomonę) šitaip elgiasi? Sprendžiant iš akivaizdaus tų užrašų perviršio, darytina išvada: grafomanija, liguistas potraukis rašinėti viešose vietose. Manyčiau, ne medžiot kaip kokį pasiutusį žvėrį reiktų tą rašinėtoją, o pasiūlyt apmokėt psichologui ar psichoanalitikui, kuris sutiktų padėt žmogui atsikratyti šitos priklausomybės.
P.S. Nelabai tikiuos, kad kas pritartų tokiam požiūriui, bet: iš principo nepritariu pastangoms įvaryti baimę (baimė ir liguistas potraukis viename – sprogus darinys). Ir dar: ar pasiruošęs A.R. prisiimti atsakomybę, jei kartais koks premijos ištroškęs pilietis „sugaus“ niekuo dėtą žmogų?

9 komentarai:

  1. Šiukšlių ir Kaune labai daug. Vis dar:)

    Tik viena medalio pusė apkalbama, teigiant, kad mažai šiukšliadėžių. Labai daug šiukšlių atveža "jaunieji" visokių sodų naujakuriai. Ten jų šiukšlių niekas nesurenka, todėl jie veža savo šiukšles į daugiabučių kiemuose esančius konteinerius.

    Na reiškia ne visi šiukšlių turėtojai apmokestinti, o pinigų juk reikia ir degalams, ir technikai, ir žmonėms, kurie tą darbą dirba...

    AtsakytiPanaikinti
  2. „Sugauti“, manau, čia nereiškia skatinimo fiziškai sugauti (sumedžioti) ir kažką jam padaryti, o tiesiog susekti, išsiaiškinti, kas jis toks. Įduoti policijai – tai ne susidorojimas, tam policija ir reikalinga, kad susitvarkytų su juo teisėtais metodais.

    AtsakytiPanaikinti
  3. Sugauti, manau, reiškia sugauti, t.y. susekus sulaikyti. Ir nieko kito.

    AtsakytiPanaikinti
  4. Kaip buvo suprastas žodis „sugauti“, galima pasiskaityt alfos.lt, pranešusios apie A.R. atsiprašant „iniciatyvą“, komentaruose:
    „pagavai toki loxa nakti bepiesiant ant sienu,visa dazu balioneli i subine supurkst ir baigtusi noras sita mesla rasinet!!!!“ arba: „ta sudo gabala suspardyt uz nekilnojamo turto isniekinima...“, arba: „Jį patį apipaišyti ir su šūdais sumaišyti tokį sielos ubagą“. Gal jau gana. Ar ir tai nevadintina paskata susidoroti?

    AtsakytiPanaikinti
  5. Trumpai apie užrašą: problema, be abejo, nėra šiukšlių dėžių trūkumas, problema yra „padorumo“ trūkumas.

    Sudaryti sąlygas žmogui 1)nenorėti numesti šiukšlės ant šaligatvio ir 2) matyti netoliese šiukšliadėžę, į kurią šiukšlę galima išmesti.

    Nuo ko pradėti? Mano atsakymas ant tvoros

    AtsakytiPanaikinti
  6. Suprantu, iš dalies pritariu, bet kaip su tuo „nenorėti numesti“, jei primėtyta ir šalia šiukšliadėžių? Idealistas esu, manau, kad sąmonė lemia būtį, o ne atvirkščiai. Bet tai jau mano problema.

    AtsakytiPanaikinti
  7. Kad daug kas kitaip supranta, negu sakoma, - jokia naujiena. Nemanau, kad A.G. skatina tą daryt, ką pacitavot, kitaip neminėtų policijos.

    Gal ir klystu, bet aš suprasčiau sugavimą kaip junginyje „sugavo vagį“. Užklupo, sučiupo, sužinojo, kas vagia, ir atidavė teisėsaugai.
    Bet, aišku, Lietuvoj reikia atsargiau su žodžiais, sutinku.

    AtsakytiPanaikinti
  8. Manau: labai labai atsargiai. Iš šioj srity atsarga tikrai gėdos nedaro.
    Miela Inga, pati taip, logiškai ir civilizuotai, supranti žodį „sugauti“, o va lrytas.lt užkabino antraštę „A.Ramanauskas-Greitai paskelbė sienų paišytojo medžioklės sezoną“ – žmogaus/žmonių medžioklės sezonas – bent man, iš esmės nepriimtinai skamba.
    O tame tekste užrašyti A.R. pasiteisinimai, esą: „[e]mocingi grupės narių pasisakymai apie Solomono (ar solomonų) snukio (snukių) išdaužymą yra jų asmeninė nuomonė; manau, žmonės tiesiog juokauja“ – labai iškalbingi – kaip naujosios subkultūros ženklas; l. liūdna tokių „juokų“ klausantis.

    AtsakytiPanaikinti
  9. Anonimiškas2014-01-19 20:13

    www.siuksliudeze.lt visi ras sau tinkamą šiukšlių dėžę.

    AtsakytiPanaikinti