(cc) (by:) —vg— [filologas (platesniąja prasme) ir batautojas]

2013-08-28

(499) Iš atostogų, iii: Saločiai

Per atostogas teko būt septyneriose kapinėse, jei gerai suskaičiavau; kaip vasaros mėnesiui, visai nemažai. Mėgstu kapines, ars memorativa; o fotografuot kapinėse nemėgstu, nežinau kodėl.
Bet būdamas Saločiuos dukart nesusilaikiau.

Pamačius prie žaliai dažyto kryžiaus varžtais pritvirtintas JK rankas, – cinikas, taip, cinikas, – prieš akis iškilo reklaminis parduotuvės „Varžtų pasaulis“ plakatas: va šita nuotrauka ir tekstas (žodžiai varžtų ir pasaulis įkomponuoti viršuj, kairėj ir dešinėj): „Mūsų prireiks visais atvejais“ (užrašyta ant Kristaus krūtinės?).
Saločiuos šalia, gal tiksliau būtų sakyt: priešais, taip, tiksliau, – vietinių žmonių kapines yra Raudonosios armijos kareivių kapinės; mano močiutė (tėvo mama, nesu jos gyvos akyse matęs, tik nuotraukoj, griežtai žvelgiančią; mirė, kai tėvas dar nevedęs buvo, kariuomenėj tarnavo) palaidota už tų kareivių kapinių, tai per jas ir einam jos kapo link.
1944-ų vasaros pabaigoj Saločiai ėjo iš rankų į rankas, praktiškai visas miestelis sudegė/susprogo. Nugalėjusiųjų kareiviai, aišku, palaidoti. Kur užkasti nugalėtieji – nežinau; nežinau, ar apskritai buvo palaidoti.
Per pusantro šimto žuvusiųjų Raudonosios armijos kareivių įvardinti: (a) tik pavardė, (b) pavardė + vardo raidė, (c) pavardė + vardo ir tėvavardžio raidė; ir tik vienintelis – dviem pilnais žodžiais: eilinis Ядырды Курбан.  Ne tik šįmet, ir anksčiau pagalvodavau: iš kur buvo kilęs šitas prie Saločių žuvęs žmogus? – Jei galit, padėkit.
Beje, keturias dienas trukusius mūšius dėl Saločių („mušėsi kaip pragare“) dienorašty yr aprašęs Kazimieras Zalensas (1924–1993); stebėjo būdamas gimtuosiuos Puškoniuos (Nuotrupos, 2009, p. 17–19).
P.S. Dar šis tas iš š.m. liepos 17-os užfiksuota čia (batautojo patirtys).

11 komentarų:

  1. jei tiksliai užrašyta - turėtų būti iš turkmenų a.a. Jadyrdy...
    Šiaip sveikas požiūris į kapines, beveik kaip Cimitirul Vesel. Tamsta gal dakas?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Ačiū, Troyau. Mane nuojauta irgi ton pusėn kreipė; vaikystėj matytuose filmuose, kur gerieji bolševikai kovoja su užsilikusiais tamsiaisiais feodalais Viduriniojoj Azijoj, panašių asmenvardžių skambėdavo.
      O dėl linksmųjų kapinių, tai jei atidžiai žvalgais, ir Lietuvoj, ne tik Rumunijoj (ten tai jau koncentratas), gali šį tą įdomaus pamatyt.
      „Tamsta gal dakas?“ – Ne, filologas :)

      Panaikinti
  2. Aha, ta proga vakar suformuluotas aforizmas G+ (netyčia ir ne iš piktos valios):
    Filologų tai reikalas, o ne vyrų.....

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Na, toks porūšis esam, mažuma, taip sakant. :)

      Panaikinti
  3. Anonimiškas2013-09-02 16:16

    Taip pat ir aš mėgėjas tų ramiųjų plotų. Šiemet braidžiau Salako senosiose ir sykiu - kairiajame pakraštyje - totorių kapinaitėse. Ir Kriaunų. Tose gi tieka smidrų, tieka smidrų! Vaiskumėlis neišpasakytas.

    Geležėlė

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Taip, Ričardai, ir atsirenki bičiulius: vienus traukia į kapines, kitus į IKEA.

      Panaikinti
  4. Anonimiškas2013-12-14 10:13

    Girdėjau, kad (Biržų giesmininkai sakė), kad Saločių kapinėse žmonės laidojami taip, kad kryžius statomas gale kojų. ar tikrai taip?
    parašykit prašau
    Etnologė Rima

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Nesąmonės, viskas taip, kaip tradicinėse katalikų kapinėse. Greičiausiai Biržų giesmininkai buvo kaip reikiant pasivaišinę alum ir nusprendė pajuokauti.

      Panaikinti
    2. Anonimiškas2014-06-13 14:06

      Atsakymas etnologei Rimai į 2013-12-14 laišką (tik kažin, ar ji po tiek laiko perskaitys; aš tik šiandien užtikau jos prašymą):
      Ne tik Saločių, bet ir aplinkinių kaimų (etninėje Žiemgaloje) kapinėse kryžiai statomi gale kojų. Pvz., taip palaidoti visi Saudogalos kaimo (į p. nuo Saločių) gyventojai. Sakoma, kad taip laidojama dėl to, kad Prisikėlimo metu būtų už ko užsistverti ir lengviau atsikelti.
      Saudogalietė, beveik salotietė

      Panaikinti
    3. Saudogalos kapuos nebuvęs, bet negi Saločių kapinėse irgi kryžiai/paminklai sustatyti kojūgaly??? Ir Smilgių? (Vienur babytė, kitur senelis iš tėvo pusės palaidoti.) Negi būčiau neatkreipęs dėmesio, kad kitaip? Na, tada aš jau visiškas... – kaip čia pasakius? Vasarą nuvažiavęs dar kartą patikrinsiu.

      Panaikinti
  5. Anonimiškas2014-09-17 16:35

    Patvirtinu, kad Pasvalio krašte kapinėse kai kada paminklas statomas ties kojomis. Žinau ne vienas mežesnes kapinaites, gal čia sena tradicija.

    AtsakytiPanaikinti