(cc) (by:) —vg— [filologas (platesniąja prasme) ir batautojas]

2013-01-16

(393) Dėl juoko: citata ir iš jos peteliške išplaukęs klausimas-prašymas

Gintaro Beresnevičiaus opuse Trumpas Lietuvos istorijos kursas yra tokia pastraipa:
Mafiją, kaip ir kišenes bei baldakimą, išrado lietuviai, o ne ten kokie siciliečiai provincialai, ir basta; ir Goštautų, ir Radvilų, ir Sapiegų, ir Pacų šeimos pasižymėjo tuo, kad mušė, klastojo, atiminėjo, nemokėjo, lindo prie valdžios, gerdavo kaip arkliai, bet pagiriodami visada tai bažnyčią šen, bažnyčią ten, dailininką, architektą iš Italijos pakviečia, bet šit – kiek Radvilos bažnyčių pristatė ir rūmų viešam naudojimui, o Goštautai išvis Lietuvos metraštį fundavo. Kuo daugiau prisidirba, tuo daugiau pastato, kuo daugiau nuodėmių, tuo daugiau vienuolynų. (ŠA, 2002-08-10, p. 12)
Jei per daug nespurdėdami imtumėm ir sutiktumėm su prielaida, esą žmogaus prigimtis nekinta nuo Kaino&Abelio laikų, konkrečiau – nuodėmės ir atgailos samprata nekinta, ir pagalvotumėm apie dabartį, visai logiška būtų iškelt tokį klausimą: kas didžiausi Lietuvos atgailaujantys mafijozai?
Man pirmiausia į galvą ateina broliai Česlovas ir Ramūnas Karbauskiai, finansavę serijos „Lietuvių literatūros lobynas. XX amžius“ leidybą (30 knygų, ėjo per LRS leidyklą); na, dar ir Naisių vasara tikriausiai prisimintina (jei norit). Viktoras Uspaskich finansiškai rėmė kai kurių stačiatikių ir katalikų šventnamių statybą arba remontą. O daugiau? — Mano galvoj – deja, nieko daugiau.
Per mažai dabarties tikrų mafijozų.lt prisiminiau, isn't it? Prašyčiau padėt prisiminti šių laikų mecenatus.

5 komentarai:

  1. Anonimiškas2013-01-16 19:14

    Lubys vis tą ir aną rėmė, įskaitant Matušakaitės studiją apie Skarulių bažnyčią.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. O! taip, a.a. Bronislovas Lubys irgi prie dabarties mecenatų priskirtinas. Ačiū.

      Panaikinti
  2. Iš Karbausių mecenatystės - dar Zigmo Gėlės premija. DP pasakojo, kad per jos įteikimą Naisių bendrovės darbuotojams kartu su premijomis buvo įteikiama ir po Gudavičiaus "Lietuvos istoriją".

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Ačiū, Vytai, už papildymą. – Bet vis tiek: kažkaip mažoka tų tikrųjų, G.B. supratimu, mafijozų.lt; išeina, ir jų padermė degraduoja visuomenei nenaudinga linkme, deja. :)

      Panaikinti
  3. Bus dar mecenatystės, juk pradinė dar kapitalo kaupimosi stadija...

    AtsakytiPanaikinti