(cc) (by:) —vg— [filologas (platesniąja prasme) ir batautojas]

2012-10-05

(358) Užparaštė, xlvii: apie tvorą, 209, Šliogerį, valdžiažmogius ir kt.

ro tą tvorą šalia Konstitucijos prospekto šiokiom dienom pravažiuoju dukart – į darbą ir iš darbo. Dabar ji nieko nebesaugo, nes pastatas jau nugriautas. Bet dar gan aiškiai matyt uždažyta juosta, paslėpusi ten buvusį užrašą (209 ranka). Ir vis prisimenu Arvydą Šliogerį, kurio atminty presuotų drožlių plokštės virto lentom:
Šiandien, važiuodamas autobusu namo, į savo Pilaitę, pavargęs po paskaitų, beveik snaudžiantis, netyčia pakėliau galvą, dirstelėjau į dešinę pusę ir nustėrau: ant grubių lentų tvoros, saugančios didžiųjų kapitalizmo [= vėlyvojo socializmo] statybų liekaną, griūvantį gelžbetoninį monstrą, puikavosi vadinamasis graffiti. Štai jo turinys: „Ar kada nors ragavai korumpuoto valdžiažmogio kraujo?“ [Regis, frazė ilgesnė buvo? Patikslint galėtų nebent 209.] Kadangi nesu kraugerys, viduje net susigūžiau ir iškart įsijuslino frazė: tai štai kaip „atgimusios“ Lietuvos tauta myli savo „politinį elitą“! Ir kartu tai kalbos genijaus ištarmė: valdžiažmogis. Politikų nebėra, liko tik valdžiažmogiai. („Bulvės metafizika“, Metai, 2011, nr. 4, p. 132)
Valdžiažmogis jau užfiksuotas Lietuvių kalbos naujažodžių duomenyne; Liudviko Jakimavičiaus sakinį nusiunčiau aš, nes, dingojas, būtent jis pirmasis šitą žodį pavartojo; vadinas, jam ir skirtas, Šliogerio manymu, kalbos genijaus titulas (pagrįstai/nepagrįstai – tai jau kitas klausimas).
Kai pagalvoji: ir kokių tik atsiprašant konsteliacijų galvoj neprisiranda užmetus akį į paprasčiausią tvorą. :)

6 komentarai:

  1. Valdžiažmogio autorystės tikriausiai ne vienas norėtų :) Citatėlė iš 2006 metų „Veido":

    ...technokratai arba valdžiažmogiai (puikus istoriko Antano Kulakausko terminas)

    O Tekstyne sakinį su šiuo žodžiu galima rasti dar iš 1996 metų:
    Limuzininiai valdžiažmogiai negaili lėšų žmogžudžiams išlaikyti, saugoti (Lietuvos aidas)

    Taigi kalbos genijus tikriausiai nebenustatomas, o jei ir Jakimavičius, tai tikrai ne tame 2009 metų sakinyje jis tą genijų parodė, nes žodis vartotas jau 1996 metais (o gal ir anksčiau).

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Keliu rankas: tikrai klydau spėdamas, esą L.J. yra valdžiažmogio kūrėjas. Kita vertus, tas žodis sudurtas būdu įprastuoju, tad ne vienas tikrai galėjo manyt pirmas tokį pavartojęs, o išties – iš naujo dviratį išradęs. Beje, Antano Kulakausko atveju, valdžiažmogis = technokratas, vadinas, kita reikšmė, ne, pasak Šliogerio, = politinis elitas.

      Panaikinti
    2. Beje nr. 2: Inga, galėtumėt nusiųst tuos sužvejotus pavyzdžius naujažodžių duomenyno tvarkytojai el. paštu – du šapeliai skruzdėlynan (ypač dėl beje nr. 1: kita reikšmė).

      Panaikinti
    3. Nemanau, kad tame sakinyje valdžiažmogis = technokratas. „Arba“ juk nereiškia „lygu“, reikštų tik tuomet, jei prieš „arba“ būtų kablelis, t. y. kai antras žodis būtų išskirtas kaip priedėlis. O šiuo atveju „technokratai arba valdžiažmogiai“ reiškia – vieni arba kiti. Vardijama, kas sudaro SD partiją; visas sakinys yra toks:

      Jie tiesiog politiniai prisitaikėliai, karjeristai (kartais gabūs), technokratai arba valdžiažmogiai (puikus istoriko Antano Kulakausko terminas).

      O taip oficialiai skambanti „naujažodžių duomenyno tvarkytoja“ yra mano grupiokė :)
      Turiu jai ir daugiau ką pasakyti: tame jos naujažodyne aptikau LKŽ esant žodį.

      Panaikinti
    4. Kai perskaičiau visą sakinį, taip, valdžiažmogiai ≠ technokratai, o tik tris žodžius pamačius – ėmė ir pasirodė, kad =, nes kablelio prieš arba (tuo atveju, kai jo ten reikia) gan dažnai pagailima.

      Panaikinti
  2. Ačiū, 209! Ypač už pirmą nuorodą. Užrašas buvo išties gan ilgas.

    AtsakytiPanaikinti