(cc) (by:) —vg— [filologas (platesniąja prasme) ir batautojas]

2012-01-26

(260) Tarp kitko: kas turėta galvoj?

Per pietus ne tik apie gaisrą Tytuvėnuos pasiskaičiau. Perskaičiau ir Vladimiro Laučiaus interviu su Šarūnu Liekiu. Įstrigo ta pastraipa, kurią delfi.lt pateikia net kaip dienos citatą:
Nenorima suvokti, kad kultūrą būtina ne tik saugoti, bet ir kurti. Lietuvoje dažniau pabrėžiamas saugojimas, o saugoti mėginama nieko nebereiškiančias tuščias formas. Reikia ne ieškoti savasčių, o kurti – miesto kultūrą, tarptautiniu mastu konkurencingą ir matomą kultūrą.
(a) Per kategoriškai pasakyta: „nieko nebereiškiančias tuščias formas“; gal daugumai jos ir nieko nebereiškia, nebėra kultūrinė savastis, bet tikrai ne visiems. Tačiau tai požiūrio, manymo apie kitus nulemtas vertinimas. Viskas tvarkoj, nuomonė yra nuomonė.
(b) Sutrikau dėl kitko: nepajėgiau įsivaizduot, ką Š.L. turi galvoj sakydamas, kad reikia kurt „tarptautiniu mastu konkurencingą ir matomą kultūrą“. Ir taip noris pateikt papildomą klausimą kalbintajam:
– Ką Jūs turite galvoj sakydamas „tarptautiniu mastu konkurencingą ir matomą [miesto] kultūrą“?
Radęs el. adresą, ėmiau ir išsiunčiau nuorodą į šį įrašą. Gal net sulauksiu atsakymo?
2012-02-01: Vargu.
2014-04-06: Jei dar kas mėgintų puoselėt viltis, patikslinu: nesulaukiau.

3 komentarai:

  1. Be savasties kultūros nėra, gal tik jos imitacija. Tai viena. Na ir nustebinsim mes šalis, turinčias Varšuvą, Berlyną, Dubliną, Kopenhagą, Prahą, Čikagą ar net Rygą ir t.t. savąja MIESTO kultūra. Tai antra. O trečia: gal ir klystu, bet mano įsitikinimu, junginys "konkurencinga kultūra" jau pats savaime eliminuoja tam tikras esmines kultūros apibrėžtis?..

    AtsakytiPanaikinti
  2. O ko ir kreipti dėmesį į tuos vargšus neomarksistus, jie dar ne to lepteli...

    AtsakytiPanaikinti
  3. Akademinėje visuomenėje vis daugėja žmonių, kuriems būdinga "plikbajorių" ideologija. Kalbėdami apie praeitį, jie būtinai supriešina bajorų ir valstiečių kultūrą, o kalbėdami apie dabartį, vis aukština miesto kultūrą ir menkina kaimo kultūrą. Patys nuolat pabrėžia, kad jie, žinoma, yra aukštesniojo luomo atstovai, kuriems turi būti patikėtos aukštos pareigos, įrengti geri kabinetai, mokami dideli atlyginimai ir t.t. Manau, kad jie smarkiai paveikti akademinio pasipūtimo, vartojimo ir popkultūros (!), nes alternatyvioji kultūra jiems ne prie širdies. Įdomu, kad daugelis jų yra iš provincijos, nes gimusiems Vilniuje nenuniokota gamta, kaimo architektūra, tradiciniai amatai, sutartinės ir romansai patinka :)

    AtsakytiPanaikinti