(cc) (by:) —vg— [filologas (platesniąja prasme) ir batautojas]

2011-12-14

(240) Dėl juoko: spaudos draudimas ir orlaiviai

eisti klausimai kartais ima ir susiformuluoja, tarkim: kas pirmasis iš lietuvių ėmė galvot, kaip čia praktiškai panaudojus orlaivius?
Ir mėginu siūlyt atsakymą: barbis devyndarbis Jonas Žilius (1870–1932) tada, kai Steponui Dariui tebuvo 5-eri, o Stasiui Girėnui – 8-eri, t.y. 1901-aisiais. Žodžiu, prisiskaitęs apie Alberto Santos-Dumont’ą ėmė ir parašė straipsnį „Orlaivis jau iszmislytas. Kaip isz jo pasinaudoti“ (Žvaigždė, 1901-08-01, nr. 26, p. 405).
Esą Amerikos lietuviai turį surinkt daug daug pinigų ir nupirkt tris orlaivius „geriausio iszdirbimo“. Pavadint juos reiktų kunigaikščių Vytauto, Kęstučio ir Algirdo vardais. Tada nuplukdyt į Tilžę ir rast tris patriotiškai nusiteikusius lietuvius oreivius. Ką jie veiktų? Ogi skraidintų draudžiamąją spaudą į Suvalkų, Kauno ir Vilniaus gubernijas: sutemus perskrenda sieną, aplanko numatytus taškus kiekvienas savo gubernijoj, išmeta ten pundus su knygom beigi laikraščiais ir dar tą pačią naktį grįžta į Rytprūsius.
Na ar ne nuostabus planas? Prisimintina: iki pirmojo sėkmingo brolių Wrightų skrydžio dar likę daugiau negu dveji metai.
P.S. Netrukus turėtų išeit Jono Šlekio knyga apie Žilių.

5 komentarai:

  1. Anonimiškas2011-12-14 21:33

    Nejuokinga. T.y. ne juokinga, o ... gerbtina!

    AtsakytiPanaikinti
  2. Maniau, kad tas mano klausimas juokingas; o Žiliaus planas – nerandu tikslaus žodžio – gal: utopinis?

    AtsakytiPanaikinti
  3. Anonimiškas2011-12-15 16:56

    Utopinis :) Turbūt utopinis, bet drąsus ir išradingas :)
    Ir naivus, aišku :)

    AtsakytiPanaikinti
  4. Anonimiškas2011-12-20 22:56

    Ar tik ne Pietaris (o gal kažkas iš jo aplinkos) planavo, kad reikia sukurti povandeninį laivą (čia, įtariu Verno įtaka) ir taip pergalėti Rusijos imperijos galybę. Tad Žilius čia ne vienas.

    AtsakytiPanaikinti
  5. Reikia paklausyt, kaip Jonas Šlekys kalba apie Žilių... Aš žaviuosi! Labai laukiu šitos monografijos. Nes ji turėtų, mano galva, ne tik Žiliaus asmenybę įdomiai pristatyti, bet kartu ir aktualizuoti klasikinės istorinės mokyklos svarbą. Tai mokyklai labai svarbi faktologija, archyvistika, bibliografija. Taip, taip, ir didžiulės išnašos, komentarai. Girdėjau, kai kas tai vadina ''paklodėm'':) Visa tai dabar nustumta į pašalę... Klesti kitos - ''gyvosios'' metodologijos... Ir jų klestėjime šitas istorinis, archyvinis žvilgsnis - kaip almantis upeliukas. Gaivu iš jo gerti...

    AtsakytiPanaikinti