(cc) (by:) —vg— [filologas (platesniąja prasme) ir batautojas]

2011-12-14

(239) Donelaitiana, ii

Pietūs. Kramsnoju obuolį klausydamasis plojimų Vileišių svetainėj – apdovanojami moksleiviai, sukūrę trumpametražio filmo apie Donelaitį scenarijus. Neskaičiavau, bet kokį 15 ar net daugiau kartų anie aidėjo, vadinas, tiek buvo konkurso dalyvių. Viršuj laukia tortas [iš ryto nufotografavau, momentą nutaikęs, – irgi donelaitianos dokumentas:)] ir kitos vaišės. Aha, pasirodo, jokia čia naujiena – konkursas jau aprašytas.
Dar kartą užmečiau akį į Seimo 2010-06-03 priimtą nutarimą nr. XI-878 (wordinis variantas pasiekiamas per Litanistikos tradicijų ir paveldo įprasminimo komisijos svetainę). Ir ko tik ten neprisvajota! Kad ir Kryžkalnį perprasmint į Donelaitkalnį:
8.6. Kristijono Donelaičio atminimo įprasminimas Kryžkalnyje:
8.6.1. triumfo arka (stela, kubas ar kita architektūrinė forma) su ištraukomis iš Kristijono Donelaičio „Metų“;
8.6.2. nuolatinė atvira vaizdo ekspozicija, kur rodoma dokumentinė ir istorinė medžiaga, susijusi su Tolminkiemiu, skaitomi Kristijono Donelaičio „Metai“, pasakėčios, skamba jo laikų muzika ir t. t., Kryžkalnyje;
8.6.3. „Būrų karčemos“ įsteigimas (siūloma Kryžkalnyje).
Ypač žavu, kad Donelaičio, keikusio girtuoklius, atminimą siūloma įprasmint pastatant karčemą. (Seimas pritarė.)
P.S. O tortas skanus; konkursantai įveikė asmenvardį ir 300 – kraštai teliko.

2 komentarai:

  1. Oi, surengti "atlaidus" Kryžkalnyje šiai progai visai netinka. Daug santūriau ir giliau skulptoriai "skaito" Donelaitį. Įsiminė Ryto Belevičiaus sukurta Duonelaičio skulptūra - iš bronzos išlieta kylanti duonos tešla. Jis tikrai pajautė valstietišką ir kartu liuteronišką paprastumą.

    AtsakytiPanaikinti
  2. Anonimiškas2011-12-17 22:40

    Gal mes ir nelabai žinom, koks tas mažlietuvių būdas. Gal būtų galima taip pasakyti: reikia švęsti taip, tarsi Donelaičio jubiliejų minėtų estai.:)

    AtsakytiPanaikinti