(cc) (by:) —vg— [filologas (platesniąja prasme) ir batautojas]

2011-09-01

(205) Rastinukai, xxi: Prahos pavasario atomazga Palangos moterų pliaže

Praha, 1968, rugpjūčio pabaiga (foto iš čia)
Skaitau a.a. prof. Vandos Zaborskaitės kol kas neišleistą Autobiografijos bandymą (turėtų išeit kitąmet). Labai reikšmingas tekstas XX amžiaus kultūros istorijos studijoms. Iš galvos vis neišeina vienas užfiksuotas epizodas:
Atsimenu vieną išskirtinį rugpjūtį, 1968 metais, baigiantis Prahos pavasario pakilimui. Ėjo paskutinės jo dramatiškos dienos, artėjo atomazga. [Naktį iš rugpjūčio 20 į 21 buvo įvesta sovietų kariuomenė.] Moterų pliažas šiltomis dienomis, kai visos sugulusios šiapus kopų, kuo arčiau vandens. Visa Lietuva buvo prigludusi prie radijo aparatų, pliaže irgi būreliai spietėsi prie tų, kurios juos buvo atsinešusios ir įjungusios. Tik reta paprašydavo elgtis atsargiau ir nesibūriuoti, bet nelabai tų įspėjimų buvo paisoma – milicijos moterų pliaže nebuvo, o į galimas ir tikriausiai buvusias slaptas klausytojas nesinorėjo kreipti dėmesio.
Nuoga KGB bendradarbė Palangos moterų pliaže – vaizdas ir situacija, iš kurių galėtų rastis įspūdinga novelė (išverstina į čekų kalbą).

2 komentarai:

  1. Politiskai aktyvios nuogos moterys .... idomus turbut vaizdelis.
    O nuotrauka is Prahos atrodo labai nenaturaliai, bet paieskojes supratau, kad ji greiciausiai autentiska. keisciausiai man atrodo du elementai toje nuotraukoje - tankas, kuris yra labai issryskintas ir tas zmogus su rudai-oranziniu apdaru - atrodo lyg koks neaktyvus ziurovas, lyg butu stebetojas is salies.

    AtsakytiPanaikinti
  2. Tas vyras, tiesiog stovintis priešais tanką, man priminė garsiąją nuotrauką iš Tiananmenio aikštės.

    AtsakytiPanaikinti