(cc) (by:) —vg— [filologas (platesniąja prasme) ir batautojas]

2011-08-02

(192) Vilniaus vaizdai, x: graffičiai (a) planingai, (b) oficialiai, (c) viešai – [ne]įmanoma?

a: Balandžio vidury susibūrė „ne pelno siekianti organizacija“ „Laikas keistis“, tuoj Veidiškėse atsirado puslapis tuo pat vardu. Misija – „Graffiti ir Street Art’o technikų pagalba kurti socialinę reklamą Vilniaus, o ateityje ir ne tik- mieste ant specialiai tam skirtu sienu ar paviršių.“ [Gražu, nors ir su klaidom.]
Sugalvota, kad užrašas būsiąs „Kiekvienas policininkas turi vardą“ ant tvoros Konstitucijos prospekto pradžioj, kur ilgai ilgai buvo klausiama: „20 metų. Gal reikia dar vieno Sąjūdžio – dainuojančių reformų? Esminių“. (Pravažiuojant į darbą ir iš darbo, šis užrašas man vis nuolat primindavo Herakleitą: pantha rhei – ποταμοῖσι τοῖσιν αὐτοῖσιν ἐμϐαίνουσιν, ἕτερα καἰ ἕτερα ὕδατα ἐπιρρεῖ.)
b: Balandžio 27-ą iniciatoriai prisikasė prie Zuoko:
Siandien buvom pas Mera. Sake kad ideja jam patinka, zadejo kad pades. Laukiam ziniu;). Ryt poryt bus aisku del leidimo ir sienos.
Gegužės 9-a:
Antradieni vėl eisim i Stiklo Boksta. Tikimės leidimas pagaliau bus gautas. Valdiški namai visda viska daro iš lėėėėėėėtoooo?;)
Deja, nieko daugiau „Laike keistis“ nepatikslinta.
Beje, kitur praktiškai tuo pat metu radau tokią mintį užfiksuotą (spėju, jos autorius greičiausiai nesusijęs su Svaro inicijuotu „Laiku keistis“):
Dvi savaites ji [ta pati tvora Konstitucijos prospekte turima galvoj] išpiešta (visuomenės pageidaujama tematika), dvi kitas — jokia: švari, plika. Ir vieniems gerai, ir kitiems. Pakaitom. Kokybiško kito varianto, beje, ir nėra, tai akivaizdu.
c: Gegužės 12-ą sumanymas įgyvendintas viešai, nors iškilo klausimas: ar visi raštiški leidimai buvo gauti (žr.: Astos Kuznecovaitės straipsnį „Piešinio ant sienos detektyvas“).
Sureagavo ir idėjos „2+2 savaitės“ autorius graffiti.puslapiuose.lt.
Juokingiausia reakcija – Artūras Zuokas per pirmą savo videokelionę riedžiu: „O! [...] superprojektas.“
a2?: Gegužės 25-ą pasiūlyta galvot apie naują užrašą. Komentaruose išdygo viena kita idėja. Deja, viskas rimo nurimo.
Paskutinis įrašas „Laike keistis“ – birželio 29-os:
Blogiausia yra tai kad turint reikalu su valdiskais namais be materialios naudos jiems...arba bent man taip atrodo....zodziu nera leidimo, nera jokios kitos sienos, kol kas niekas nejuda. Jei niekas nesikeis, tai viskas keisis kitaip. bet konceptas isliks tas pats.
Besibaigiant atostogom liepos pabaigoj grįžęs Vilniun, ant tvoros teradau labai jau daugiaprasmę frazę (žr. dešinėj). Manau, 209: my tag is guten Tag ranka (o ypač – galva).
Nesu nei viešai, nei slapčia nieko užrašęs ant sienos, tvoros ar kokio stendo (tiesa, vienąkart tokia mintis buvo sukirbėjusi). Ir tvarkos esu linkęs laikytis. Bet: ar tie visi privalomieji žingsniai (a–b–c) neprieštarauja pačiai graffičių prigimčiai? Na taip, leistina vieta būtų gerai, bet visa kita (su spaudos konferencijom [regis, buvo?] ir TV reportažais) – tikrai perviršis, norom nenorom primenantis PR. (Prasmingi darbai daromi tyliai ir anonimiškai? – Taip, per skambi frazė.)

P.S. (hipotezė) Jei teisingai susiejau informacijos trupinius, viena iš graffitininkų grupių vadinasi KGS-ais. Ką tos raidės galėtų reikšt? Ar ne tai, kas buvo didžiosiom raidėm užrašyta ant gelžbetonio plokščių tvoros Žvalgų gatvėj: „Komunizmas geriausia santvarka“ (kai mačiau, neturėjau fotoaparato; kai jau turėjau – tekstas buvo uždažytas)? Kita versija neateina galvon.

5 komentarai:

  1. Truputį pagooglinęs suradau, kad "kool ganja smokers“.

    Mokykloj žinojau kelis tokius sienų tepliotojus savo „tag'ais“. Iš jūsų spėjimo, kad tai reiškia „Komunizmas geriausia santvarka“ kažkaip numanau, jog manot, kad šitie vaikai atstovauja kažkokias savo idėjas ar pan., bet neapsigaukit - tiesiog įsivaizduoja, kad dalyvauja kažkokiuose gatvių karuose ir tiek, ale kas daugiau priteplios visur. Labiausiai tinkantis apibūdinimas, nors ir rasistiškai skambintis, „white nigger'iai“

    AtsakytiPanaikinti
  2. Grupių pavadinimų: http://graffiti.puslapiai.lt/2010/04/10/gauju-vardai .

    ---

    >labai jau daugiaprasmę frazę

    Frazė iš Sauliaus Mykolaičio dainos „Matrica“.

    „tik bijok netikėt / neklausyt naktimis“

    http://www.youtube.com/watch?v=W8zayD65CTs

    Tikiuosi, tai eliminuoja nereikalingas prasmes.

    ---

    >ar tie visi privalomieji žingsniai (a-b-c) neprieštarauja pačiai graffičių prigimčiai?

    Nusipjaut, kokia graffiti prigimtis. Klausimas yra: ką verta užrašyti/nupiešti? Ir tai, ką užrašyti/nupiešti verta, reikia užrašyti/nupiešti -- bet kuriuo būdu

    AtsakytiPanaikinti
  3. Man tai be rysio butu prasyt kazkokiu leidimu. Bet valdzios pozicija galetu buti irgi kitokia, taciau is visu valdziu geriau nieko nesitiket. Siaip jei as buciau zuokas tai sakyciau va yra trys (keturios, desimt ar t.t.) sienos ir "knock yourselves out" - pieskit ka norit, kiek norit ir kada norit - joks policininkas neprisikabins, bet neterliokit visur kitur.
    Bet, turiu tokia baime, kad patys grafitininkai nenores taip daryt, nes kiek man teko (ribotai) juos pazint visu ju poziuris buvo mazdaug nusakomas pirmuoju zodziu esanciu paskutinio atsakymo i -vg- klausima pries tai esanciam komentare.

    AtsakytiPanaikinti
  4. Ačiū už komentarus, žmonės!
    Dėl KGS – taip ir maniau, kad bus šūvis pro šalį, bet tiesiog užfiksavau savo versiją. Dabar, kai jau žinau, kur galima bus pasitikrint, fantazijos nebereiks jungt. (Kartais tyčia nesinori googlint – spėliot visai smagu.)
    Simai, užrašytoji frazė iš a.a. S.M. dainos tikrai daugiaprasmė – ir visos prasmės reikalingos; kuo daugiau įžvelgi, tuo geriau, – apibūdindamas tikrai nieko blogo neturėjau galvoj:) Net patiko!
    O dėl kelio užrašo link – manau, tikrai turi būt spontaniškumo; kai viskas ilgai ir nuobodokai svarstoma, derinama, planuojama, po keletąkart valdiškos durys varstomos etc. – to visai nelieka; manau, dėl šios priežasties „Laikas keistis“ greičiausiai ir užsirauks. Simo pozicija (ar verta? – jei taip, tai ir padaryk) labai suprantama ir gerbtina.

    AtsakytiPanaikinti
  5. Prieduras
    MrSakasmui: gal apie daugumą taip ir galima sakyt, bet yra išimčių (pvz., kad ir 209); į jas ir kreipiu dėmesį.
    Simui: Prisiminiau, kaip dėl asociacijų bendravom. Smagu! Ir tvora ta pati buvo sujungusi:)

    AtsakytiPanaikinti