(cc) (by:) —vg— [filologas (platesniąja prasme) ir batautojas]

2010-01-08

(52) Dėl juoko: viskis ir blogėris

1
Kartkartėm vis užsuku į skaitytą.lt. Šaunuolis Justinas Žilinskas – iki šiol nenuleidžia rankų! Iš kur […] tiek valios geležinės? Ir tvarkyt, ir dar rašyt.
Bet akis šįkart užkliuvo ne už jo, o už Neringos Dangvydės recenzijos „Tarp kalbos ir peizažų“ apie Arvydo Šliogerio leidinį Melancholijos archipelagai: Žodžiai ir vaizdai. Tiksliau, komentarų:

Klia 2009-11-19 19:03:03: apie ką knyga?:]
Neringa 2009-11-22 15:04:48: Apie Viskį ir apie Niekį :) Tiesiog A. Šliogerio filosofija įvairiais pavidalais, tiek raštu, tiek nuotraukomis.
Lauktina Šliogerio knyga: Apie sensmą ir viskį.

2
Kapstydamas medžiagą įrašui apie Metų žodį, nusikapsčiau iki čia: http://subscribe.ru/catalog/linguistics.lexicon. Užsisakiau siūlomą Дар слова: Еженедельный лексикон Михаила Эпштейна. Kas savaitę ėmiau gaut tą naujienlaiškį. Visai įdomu paskaityt. Tuolab kad kai kurie Epšteino siūlomi nauji žodžiai tinkami ir mums. Pvz., ambipatija – simpatija ir antipatija kartu (myliu ir nekenčiu) arba chronokratija („Хронос сильнее демоса. Миром правят хронократы – диктаторы мод, фасонов, технологий, методологий, те, кто заинтересованы в скорейшем устаревании всех вещей и идей, чтобы заполнить рынок новыми.“)
Bet šis įrašas – dėl juoko, tad ton pusėn ir suku. Siūlo Epšteinas ir tokį naujadarą:
злобрО – добро, которое оборачивается злом и даже хуже зла („загоним человечество к счастью“)
Kas išeina, sujungus mūsų žodžius blogis ir gėris? Bloggėris; viena g turi iškrist (nes mikčiot verčiantis hiatas susidaro), ir lieka blogėris. Apibendriname: blogger – ne tik tinklaraštininkas ar a blog publishing system; tai ir gėris, kuris virsta blogiu ar kuo nors dar baisesniu.

4 komentarai:

  1. Blogėris - Blogis virstantis gėriu, pirma eina blogis. Tad buvo supainiotas eiliškumas.

    AtsakytiPanaikinti
  2. Pala, bet kai sakom grėbliakotis – pirmiausia prieš rankas iškyla kotas, o tik paskui grėblys, t.y. mediniai dantys. Arba: sauskelnės – kelnės, ir nebūtinai sausos...

    AtsakytiPanaikinti
  3. Jeigu nereikėtų sąsajos su tinklaraščiais, kasdienoje galėtų būt ir "blogris"

    AtsakytiPanaikinti
  4. Ta sąsaja visai nebūtina, bet: ar vienas žodis „blogris“ bekeltų kokių asociacijų norima (gėrio-blogio) linkme? Greičiau jau suktų kokių žuvų link: plg. žiobris...

    AtsakytiPanaikinti