(cc) (by:) —vg— [filologas (platesniąja prasme) ir batautojas]

2013-12-04

(547) Vilniaus vaizdai, xxi

Prieš keletą dienų varčiau 1958-ais išleistą albumą Vilnius: Architektūra iki XX amžiaus pradžios. Štai šita S. Šimanskio nuotrauka, daryta greičiausiai 1956–1957 metais, įstrigo – tas darželis Alumnato kiemo vidury. Teisus buvo Bułhakas: „Vilnius tik dedasi miestu, nesėkmingai stengiasi juo būti, nors, nepriklausomai nuo laiko tėkmės ir jo dvasios, visada lieka kaimu.
(O dabar jau miestas?)

P.S. Labai nemėgstu, kai minimi žmonės lieka bevardžiai, tik su inicialu. Tame albume yra net 45 Šimanskio nuotraukos. Pamėginau pasiknaisiot, kas jis toks. Manau, kad tas fotografas – Sergejus Šimanskis (1898–1972). Vilnių fotografavo gal ir anksčiau negu 1956-1957-ais.
P.P.S. (12-05) Nieko anksčiau nežinojau apie šį fotografą, fiksavusį ir Vilniaus vaizdus, net pavardės nebuvau girdėjęs; bet tai visai suprantama, nesu fotografijos istorikas. Paklausiau žinovės, Margaritos M., ar kas nors kur nors iš mūsiškių yra apie jį rašęs. Atsakymas: „neteko nei skaityti, nei girdėti apie Šimanskį – man tai naujiena“. —  Juokaujant: štai ir tema bakalauro darbui.

2 komentarai:

  1. Labai keista to fotografo gimimo vieta: Родился в 1898 году в Галиции в городе Сувалки.

    Galicija ir Suvalkai? Pamaniau, gal klaida, paieškojau kitur apie jį ir radau dar gražiau:

    Сергей Гаврилович Шиманский (1898-1972). Родился в 1898 году в Галиции (дореволюционное название Литвы) в городе Сувалки :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Antras variantas ne pajuodintų, o paauksintų raidžių vertas :)

      Panaikinti