(cc) (by:) —vg— [filologas (platesniąja prasme) ir batautojas]

2013-05-13

(456) Susieji – ir [pagalvoji apie esminius dalykus], xii

Regis, šiame tinklarašty jau esu citavęs paskutinį Henriko Radausko eilėraščio „Vakaras“ (iš rinkinio Strėlė danguj, Chicago, 1950) posmą, moku atmintinai, dažnai prisimenu:
Taip sėdėti ir žiūrėti
Be jokios, jokios minties
Ir jau nieko nenorėti,
Nieko, nieko, net mirties.
Jį, šitą posmą, ėmiau ir prisiminiau skaitydamas Vinco Mykolaičio-Putino Dienoraščio 1963-07-03 įrašą:
Šiandien priešpiet ir popiet ištisas valandas išsidėjau [Kačerginės] pušų pavėsyje, nieko neveikdamas, nieko nemąstydamas, tik jausdamas širdy nesuprantamą maudulį.
(Kylantį iš to, kad bijoma mirt?) Visi mes tik žmonės.
P.S. Nežinau, ar kas dar yra susiejęs šias Aisčio Radausko ir Putino savijautas.

9 komentarai:

  1. Atsakymai
    1. Aisčio, aišku, = Radausko. P.S. rašydamas, jau buvau galvoj peršokęs į kitą galimą įrašą, kuriam kol kas neturiu tikslių citatų surinkęs. Esmė: kaip yra liudijęs Vytautas Kubilius, kai mirė Putinas, Antakalnio 8 kieman išėjusi antroji Gudaičio-Guzevičiaus žmona tarusi: mirė paskutinis lietuvių poetas, liko tik tarybiniai. – Vargu ar ji būtų žinojusi, kad Aistis recenziją apie Putino „Būties valandą“ buvo pradėjęs sakiniu: Putinas – paskutinis gyvas lietuvių poetas. Kabučių nėr, nes reiktų patikslint citatas.

      Panaikinti
    2. Nepasitikėk atmintim, nes ji prikuria visokiausių nebūtų dalykų, – vis kartoju sau.
      Pasitikslinau Aisčio citatą. 1) Aistis recenzuoja ne Būties valandą, o Langą (1966); 2) pirmasis recenzijos sakinys toks: „Vincas Mykolaitis-Putinas, be abejo, yra pats didžiausias gyvas lietuvis rašytojas“ (Draugas, 1966-08-06).
      Kubiliaus dar neradau.

      Panaikinti
    3. Pagalvojau, o kas dabar „pats didžiausias gyvas lietuvis rašytojas“?
      Kai miršta vienas „pats didžiausias“, jo vietą turėtų užimti kitas – galbūt mažesnis už mirusį, bet iš gyvų pats didžiausias...

      Panaikinti
    4. Bijau papiktint Lietuvos lietuvius, bet: gal Tomas Venclova? :)

      Panaikinti
    5. Kubiliaus citata: „Atsiminimuose apie VM-P“ (1992, p. 393)

      Panaikinti
    6. Ačiū! Kitas įrašas galimas.

      Panaikinti
  2. Skaitot tą Dienoraščių leidinį, kuris ką tik išėjo? Skelbiama, kad jie publikuojami pirmą kartą, tai kažin ar „kas dar“ galėjo susiet tas poetų savijautas anksčiau...

    Putino Dienoraščius išleido S. Lipskio leidykla „Žuvėdra“, tai labai įdomu, o iš kur Lipskis juos gavo, kad gali išleisti? Kas juos turi, kur jie saugomi? Ar ne LLTI BR?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Taip, tuos [keiksnodamas rengėją ir leidėją]. Kad visas 1961–1967 metų Dienoraštis [tik vns., jokių dgs.] pirmąkart, tas tiesa, bet beveik pusę įrašų buvo parengusi ir Metuos (1997, nr. 10) paskelbusi a.a. Irena Kostkevičiūtė; parengusi profesionaliai. Dienoraštis saugomas VU bibliotekos rankraštyne.
      Dėl susiejimo – taip, kvailas klausimas kilo, nes tos dienos įrašas tik dabar paskelbtas.

      Panaikinti