(cc) (by:) —vg— [filologas (platesniąja prasme) ir batautojas]

2012-04-25

(270.1) Vilniaus vaizdai, xi: prieduras

Vakar pastebėjau, kad iš man nežinomos svetainės ėmė eit žmonės ir žiūrinėt „Žvilgsnį į Tilto gatvę, 1907 vs dabar“. Pasirodo, ves.lv buvo paskelbtas Iljos Dimenšteino straipsnis „Мстислав Добужинский: ‘В Риге больше возможностей для творчества!..’“, kurį viena skaitytoja pasiūlė svarstyboms forume „Беседы о Риге / Sarunas par Rīgu“.
Vilnietė Valencija pasigyrė:
Наверное, здесь уместно будет добавить, что в прошлом году на Кафедральной площади, в память о художнике, был установлен мольберт из латуни с картинной рамой, датой жизни художника и его портретом. В 1907 г художник с этого места запечатлел часть улицы Тилто (картина внизу), а сейчас можно через раму посмотреть на теперешний ее вид. [ir nuoroda į Jūsų jau greičiausiai peržiūrėtą įrašą]
Viena rygietė pasidžiaugė:
Оригинальная идея! Жалко нет летней фотки с этого места. Молодцы литовцы! В Риге тоже есть места, которые можно также обыграть, например общеизвестная картина Н.К. Рериха "Старая Рига".
Kita dar pridėjo:
Какой оригинальнейший памятник! Я – в восторге от такой идеи. Не догадались у нас такой памятник великому Рериху в Старом городе поставить... А идея уже ушла...
Šiandien grįždamas po paskaitos darban, vėl stabtelėjau prie paminklo. Deja, mano nuogąstavimai, kad ir sniegui ištirpus nelabai bus aišku, kaip tą tikrai puikios idėjos paskatintą paminklą Dobužinskiui ir jo paveikslui reiktų „vartot“, pasitvirtino. Ten, kur turėtų eit molberto link žiūrovai, kuo gražiausiai stiebias žolė. Jei bent vienas gidas būtų atvedęs turistų ir paaiškinęs, kaip ir kas, tikrai vaizdas būt kitas. Į gidų maršrutus nesiruošiu kištis, bet kokia informacinė lentelė tikrai praverstų. Gaila, kad žmonės per nežinojimą negali patirt bent kelių sekundžių malonumo.
O tame forume norėjos palikt komentarą: „Просим в гости! Вы уже знаете, как и на что надо смотреть:)“, – deja, ten rašyt gali tik užsiregistravusieji.

2 komentarai:

  1. klevo lapas2012-04-27 23:04

    visuomet randa tik tie, kurie ieško... Svarbiausia, trinkelės atsirado!

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Trinkelės iš pradžių buvo. Kaip projekto dalis. Bet kas iš trinkelių, jei jų nieks nemindo??! – O dėl pirmojo teiginio: randa tie, kurie žino, ko ieškot; apgalvojus situaciją, kurioje yra šis konkretus paminklas, rast tikusį žiūros tašką (vietą priešais molbertą) daugiau šansų turi nestandartiškai mąstantis žmogus, o tokių mažuma, mažumų mažuma, deja.
      Kad ir kaip, aš už principą: „Prašome atsistoti čia ir žiūrėti va šita kryptimi.“
      Meno suvokimą kreipti tinkama linkme – visai pozityvus veiksmas?
      Žodinės nuorodos-paaiškinimo reikia!

      Panaikinti