(cc) (by:) —vg— [filologas (platesniąja prasme) ir batautojas]

2012-03-13

(281) Tarp kitko: kas suėdė LDK iki 3 milijonų ir apie Rūpintojėlį

Keistas dalykas – vėl atėjo noras parašyt apie politikus ir sykiu viltis, kad ryt iš ryto, dar kartą perskaitęs, šito įrašo neištrinsiu (ne vieną panašaus pobūdžio postą ištiko verdiktas: erase). Tikrai keista.
Jau kelintąkart per rinkimus balsuoju už Liberalų sąjūdį ir baigiantis kadencijai nesijaučiu jais nusivylęs; ketinu ir vėl balsuot [Dalia Kuodytė kalta, Dalia Kuodytė:)]. Gal ir balsuosiu.
Bet kai žmogus, kurį reitingavau kaip trečią (po Kuodytės ir Gentvilo) rašo [švelniai tariant] nei šį, nei tą, jaučiu pareigą reaguoti.
Gerb. Eligijau Masiuli, suvokdamas Jūsų tikslus, turiu pasakyti: nesišnekėjot poroj vietų.
Pirmiausia teigdamas, esą 2012-03-11 girdėtasis šūkis „Lietuva – lietuviams“ –
[t]ai mus ėdanti silpnumo bacila, kuri Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės tautą suėdė iki trijų milijon[ų] ir ėda toliau.
Ir LDK ėmė pleišyti bei byrėt, trauktis, ir Abiejų Tautų Respublika žlugo tikrai ne dėl to, – tai vyko iki vad. Tautų Pavasario, iki moderniojo nacionalizmo gimimo – dar buvo likę jei ne marios, tai bent ežeras laiko, pusamžis.
Ir kitas dalykas man pasirodė visai visai nepagrįstas, t.y. Vyties ir Rūpintojėlio supriešinimas (apie kunigaikščių dvasią patylėsiu, nejaučiu tokios, tad ir kalbėt neturiu teisės):
Matau savo šalies herbe Vytį – drąsos ir veržlumo simbolį, o ne pakelėje susigūžusį Rūpintojėlį.
Tai mano šalies herbas.
Šitas supriešinimas neatlaiko jokios kritikos: (a) Rūpintojėlis niekada ir nepretendavo būt Lietuvos herbu; tai juk Kristus, kurio tikslas tikrai ne kardu ar kalaviju mojuot ir Tėvynės laisvę ginti; beje, jis ne susigūžęs, o rymantis, mąstantis, plg. Rodino „Mąstytoją“ ar tą Rūpintojėlį, kuris buvo eksponuotas 1937-ais Paryžiaus pasaulinėje parodoje; (b) neigdami meditatyvųjį savo pradą (mąstyt apie Dangų: „Dievuli mano, kas per šviesios naktys! / Ir kas plačių padangių per aukštumas! / O žvaigždės, žvaigždės! didelės ir mažos / Taip spindi, net graudu, Dievuli mano. // Etc.“, pasak Putino), išjungiam vieną nacionalinės kultūros pusrutulį (dešinįjį, regis). Abu, ir kairįjį, ir dešinįjį, juk pasitelkti būtų pravartu?
P.S. Iš Eligijaus Masiulio teksto kažkoks pseudopagoniškas militarizmas tvoskia, o tai man iš principo nepriimtina.

13 komentarų:

  1. Anonimiškas2012-03-14 17:48

    Man tai keista, kad jums tik dabar "teatsivėrė akys" - negi jūs manėte, kad LT (o ir ne tik joje) esama daug politikų, kurių IQ, išsilavinimas ir humanitarinis išprusimas (o pastarasis komponentas, mano galva, yra būtinas tikram inteligentui) didesnis nei, tarkim, statistinio delfi skaitytojo? Tokio kalibro ir profilio politikų kaip Havelas ar Lansdbergis gimsta ne kas dešimtmetį, o šiaip, esu įsitikinęs, visuomenėje vyrauja technokratiško amebiško ir siauraprotiško klerko sukirpimo politikai (visi skandalai, įskaitant VRM ir URM dėl baltarusių opozicionierių, apie tai liudija). Ne išimtis ir Masiulis.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Nieko keista, nieko keista, – toks jau naivuolis esu: vis per daug tikiuos; nusivylimus stengiuos pasilikt sau, bet va kartais ima ir nepavyksta.

      Panaikinti
    2. Anonimiškas2012-03-15 17:17

      Bet kokiu atveju gerai, kad atkreipėte dėmesį ir sukritikavote tokį pseudointelektualinį politiko pasidemonstravimą.

      Panaikinti
  2. Nemažai žmonių, kurie daug kalba apie LDK buvusią toleranciją, bet čia pat pareiškia, kad nekenčia rūpintojėlio (kaimiečių, folkloro). Deja, dabar būti pakančiu sunkiau, nes šiuolaikinis gyvenimas sudėtingesnis. Toleruoti bažnyčių ar kalbų įvairovę įmanoma, bet dar reikia pakęsti reklamą, aukštojo mokslo reformą, darbo partiją...

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Gal ir klystu, bet tolerancijos termino vartojamas kalbant apie tuos laikus man apskritai atrodo įtartinas. Tarkim, nekrikštas kunigaikštis ir stačiatikis sutuokia savo vaikus – ką, čia religinė tolerancija? O gal tiesiog išskaičiavimas, politinės naudos siekimas? Ai, ilga šneka galėtų būt.

      Panaikinti
  3. Liberalų sąjūdis ir mano balsą praėjusį kartą gavo, bet dabar matys jį kaip savo ausis :)
    Man vien Steponavičiaus 'reformų' pakako.
    O ir Masiulį pažįstą žmonės pradėjo jo link kalbėti labai nekokias kalbas...

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Tai nebelieka už ką mums balsuot? Taip išeina.

      Panaikinti
  4. Tai lyg taip ir išeitų. Esu pasimetęs.

    AtsakytiPanaikinti
  5. Anonimiškas2012-03-28 13:51

    Baikit išsidirbinėt. Nežino, mat, už ką balsuot! - Pažvelkit į "didelį" Stomą... *** - žmogutis žino iš kur vėjas pučia...

    AtsakytiPanaikinti
  6. Visai sutrikusi ir aš esmi. Dabar rimtai mąstau apie žaliuosius. Jų daug. Konkretizuoju: apie L.Balsio liniją.

    AtsakytiPanaikinti
  7. Balsio linija tai kremlinė linija prieš Lietuvos energetinę laisvę.
    Vytį su Rūpintojėliu kažkada labai gražiai suderino a.a. G.Beresnevičius.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Taip, Imperijos daryme: „Lietuvių mentalitete ir taip liejasi dvi nacijos, Vyčio ir Rūpintojėlio. Ugnies ir Oro. Žemės ir vandens. Stichijas pajungia du pradai. Sėslumas ir klajonės, žemdirbys ir karys. Rūpintojėlio ir Vyčio sintezė galima tik imperiniame vyksme. Žinoma, ir Vytis, ir Rūpintojėlis tai dvasios formos, ir dvasia turi grįžti į discipliną, apsiribojimą, į vieną iš šių galimų veikimo formų. Yra kas veikti ir Vyčiui, ir Rūpintojėliui, bet Vytis turi praskinti kelią.“

      Panaikinti