(cc) (by:) —vg— [filologas (platesniąja prasme) ir batautojas]

2011-10-07

(216) Visiškai tarp kitko: apie tai, kaip gelbstimasi nuo depresijos

Dar vienas radinys Kauno bienalės Tekstilė’11 kataloge. Menininkė iš Pietų Korėjos Kyung-ae Wang (cituoju angliškai, nes vertimas į lietuvių pasirodė prastas):
Now my husband in heaven, but he has been sick for 20 years because of combination illness of diabetes. While he struggled against to disease his was atrophied, not only physically but also mentally. To try to understand this circumstance, I read psychology and psychoanalysis books. Every time when I felt exhausted in this situation I would run away to my studio. And always the fabric cured and protected me softly. The time I make my work always purifies all the pressure and conflict. Through all the experience I wrote PhD thesis Women[’s] psychology is immanent in quilting. (p. 149)
Apie skiautinių siuvimą perskaitęs, kaip čia neprisiminsi istorijos, kuri suburbuliavo po prof. Šliogerio frazės: „Mergaitėms – mezgimo vadovėlis, vaikinams – Plutarchas.“
Ir dar pagalvojau: ar įmanoma Pietų Korėjoj apginti PhD tezę „Lithuanian Men’s Psychology is Immanent in Working vs Drinking“? Savižudiškų polinkių gal ir neminint. (Lietuvoj, manau, šansų nėr, net jei būtum dar ir menininkas.)

5 komentarai:

  1. Anonimiškas2011-10-07 23:33

    Yra tokių tyrimų, kad moterys stipriau išgyvena kaltės jausmą, rašoma internete. Ta menininkė matyt graužėsi, kad gal galėtų kažkaip padėti, bet nieko negali padaryti...

    AtsakytiPanaikinti
  2. O Radvilavičiūtei nereikėjo rašyt disertacijos, užteko vieno pavadinimo, kad išvaduotų visas vienišas moteris nuo kaltės jausmo. "Nėr vyrų – neverk", pažiūrėk statistiškai į šią problemą. Šiaip galvotum, gal aš negraži, gal nemoku bendraut, kad niekas nekreipia dėmesio. O dabar aišku – nė viena nekalta, kad Lietuvoje vyrų mažiau negu moterų. Ir vyrai nekalti, tegu sau dirba arba geria.

    AtsakytiPanaikinti
  3. Anonimiškas2011-10-09 01:08

    Menininkės biografijoj pasakyta tik, kad rašė disertaciją, gal ji jos neapsigynė?

    AtsakytiPanaikinti
  4. Čia turbūt svarbiau, kad ji rašė apie savo būsenas ir dėliojo audinio raštus, t.y. derino naująją technologiją, kuria dabar dažniausiai gelbėjamasi nuo depresijų, ir senąją technologiją, kuri pagelbėdavo moterims iki kompiuterių išradimo :)

    AtsakytiPanaikinti
  5. Ar apsigynė? Greičiausiai – taip, nes priešingu atveju vargu ar minėtų tą doktoratą. O atkreipiau dėmesį į šią citatą dėl užfiksuotos minties, esą tam tikros lyties žmonėms kas nors būdinga imanentiškai, t.y. iš prigimties, kuo didžiai abejoju; manau, vyru ar moterim tampama (ne fiziologiją, o socialinį vaidmenį turiu galvoj).

    AtsakytiPanaikinti