(cc) (by:) —vg— [filologas (platesniąja prasme) ir batautojas]

2011-06-28

(186) Der Zeitgeist, 1931-ų vasara

Ką šoksime šį vasaros sezoną? – straipsnis tokiu pavadinimu (pasirašytas J.J. Ba.) buvo išspausdintas žurnale Pliažas (1931, nr. 3, p. 3–4); piešinys – Palangos pliažas (1932, nr. 1, p. 5). Šypsotis verčia pats teksto stilius; ir šiaip – visai smagu paskaitinėt tokių rašinėjimų, skirtų atostogom.
Šokiai gimsta iš laiko apystovų. Dažnai reikalaujamas šokių stilius būna išraiška giminingumo epochai. Didelis šokių skaičius pasižymi savo menka meniškumo verte. Geras modernus šokis dažnai būna „subteliausia pasireiškimo forma sielos efektų!“
Šiam vasaros sezonui šokių garbintojai didelių naujenybių neišrado. Pasiliko prie taip vadinamo „Stil anglais“.
Imant keturis metus atgal, „Charleston“ šokių karalijoj sukėlė pasibaisėtiną revoliuciją. Trypinėjimas, šokinėjimas ir kojų svaidymas suardė visą šokio prasmę. Dabartiniu metu ta audra nutilo ir šokėjų tarpe užviešpatavo moderniško, lengvai elegantiško stiliaus era. Šiandieninis šokis nereikalauja kūno linijų laužymo technikos. Nervai, smegenys, siela ir jausmai užkariavo triumfuojančią šokių salės nuotaiką. Buvęs groteskinis perteklius šiandien jau nusišlifavęs ir jį nugalėjo „angliškas“ šokio stilius, kuris iš Didž. Britanijos rado laisvą kelią į pasaulį.
Vertingas šokis „Slowfox“ yra giliai užkariavęs tikrai gerų šokėjų širdis. Tas moderniškas šokis savo muzikalumu ir puikia linija pavergia kiekvieną muzikališką šokėją. Šiam sezonui jis yra viso repertuaro grietinėlė.
Greta „Slowfof“ didelę rolę vaidina ir mums žinomas „Tango“. Savo lengvom linijom jis neužmuša šokių salės efekto. Tas puikus šokis įgyvendina savo konservativizmą ir užkariauja pirmą vietą. Jį galima ko ne Don Juanu tarpe visų šokių praminti; jį šokant šviesos prigesinimas šokių salėje, kaip tas visur praktikuojama, ir yra savotiškų įpatumų pabrėžimas.
Šokis, kuris sezono repertuare sudarys akstiną ir bus mėgiamas inteligentų tarpe, yra „Angliškas valsas“. Jis turi būti šokamas labai lėtame tempe, pasižymėdamas lengvų vilnių bangavimu. Salės nuotaika švelniai banguojanti. Įsismaginęs orkestras turi būti griežtai reikalaujamas sumažinti tempą iki minimumo, tuomet „Angliškas valsas“ turės savo tikruosius savumus.
Gyvesnio žanro šokėjų tarpe yra pasireiškęs „Kvikstep“, tai prisidengęs nauju vardu senasis „Foxtrott“. Savo nauju rūbu pasipuošęs, kaip muzikoje, taip ir takte jis užima dabartiniu metu gyviausią vietą.
Šį sezoną geras šokėjas šoka tik: „Anglišką valsą“, „Kvikstep“, „Slowfox“ ir„Tango“. Visi likusieji mums žinomi šokiai yra išblukę ir be atgarsio numerdėjo. Daug jų buvo pašauktųjų, bet maža išrinktųjų.




P.S. Paraše po piešiniu minimas Hofmekleris – greičiausiai Gedimino 4 laipsnio ordino kavalierius Moišė, vienas iš garsiųjų brolių.
P.P.S. Gytis Lukšas 1982-ais pastatė filmą Anglų valsas (Sauliaus Macaičio komentaras ypač vertas dėmesio).

17 komentarų:

  1. Kazkaip sunkiai isivaizduoju sokius smelyje. Siaip nesu geras sokejas (nors patinka) taciau smelyje manau kojos pintusi labai. Is kitos puses greito sokio smelyje turbut ir nelabai imanoma pasokt.
    O tekstas gal siek tiek moralizuojantis ir man buvo gana nuobodokas, nors "laiko apystovos" geras issireiskimas :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Moralizavimo neįžvelgiau, o dėl nuobodumo – informacijos požiūriu, taip, kas čia įdomaus gali būt, bet stilistiniu/filologiniu, bent man, visai smagus pasirodė. Dėl šokimo – na, nebent ten, kur bangos užlieja pakrantę, ten smėlis visai kietas:)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Si dalis man pasirode gana is auksto vertinanti (gal dalinai ir moralizuojanti) kitoki soki nei placiau priimta:

    "Imant keturis metus atgal, „Charleston“ šokių karalijoj sukėlė pasibaisėtiną revoliuciją. Trypinėjimas, šokinėjimas ir kojų svaidymas suardė visą šokio prasmę."

    AtsakytiPanaikinti
  4. Mindaugai, čia juk apie madas rašoma, taigi ieškoma kokių nors argumentų, kodėl čarlstonas esą nebetinkąs. Pagalvojau: jei tas pats žmogus prieš ketverius metus būtų rašęs, tikriausiai būtų ką nors sugalvojęs apie čarlstoną kaip atskleidžiantį tikrąsias, dinamiškąsias mūsojo gyvenimo apystovas ir taip pat pridūręs, kad būtent šis šokis esąs „subteliausia pasireiškimo forma sielos efektų“:)

    AtsakytiPanaikinti
  5. Anonimiškas2011-06-29 11:46

    Man tai labiausiai patiko paskutinis sakinys apie šokius - "Daug jų buvo pašauktųjų, bet maža išrinktųjų." d.

    AtsakytiPanaikinti
  6. Dėl paskutinio sakinio: tai citata iš Naujojo Testamento, Mt 22, 14; matyt, rašiusysis l. norėjo kuo efektingiau pabaigt:)

    AtsakytiPanaikinti
  7. Anonimiškas2011-06-29 14:11

    tai ir buvo juokingiausia, kad citata iš NT pritaikyta šokiams. d.

    AtsakytiPanaikinti
  8. Virgi, na taip suprantu, bet juk ta pati galima pasakyt kazkiek kitaip neniekinant praejusiu madu. Nors gal cia tik man taip atrodo - mados nezinovui.
    Tiesa ta paskutine citata man taip pat pasirode moralizuojanti, bet man taip pat atrodo, kad ja, kaip rasai, labiau siekta efektingumo :).

    AtsakytiPanaikinti
  9. P.S. vis norejau pastebet, kad paveiksleliai savotiskai idomus tuo, kad moterys nupiestos su balerinos bateliais, lygiai, kaip kad kazkada buvai idejes nuoroda. Bet negi vyrai toje laiko apystovoje nenaudojo jokio pliazinio apavo?

    AtsakytiPanaikinti
  10. Efekto siekta ir „pasenusį“ čarlsotą vertinant. Būtent to juk ir siekia visi, vadinamosiom „aktualiosiom“ temom rašantys – kad ir toks Andrius Užkalnis, facebookėj turintis net savą skaitytojų klubą :)

    AtsakytiPanaikinti
  11. Mindaugai, į Tavo klausimą apie vyrų pliažinį apavą prieš II pasaulinį karą – ne mano jėgoms atsakyt! :) Gal tada vaikščiot basomis moterims atrodė „nepadoru“ ar „kaimietiška“?
    Beje, epavelde.lt yra kai kurie žurnalų Pliažas, Palangos pliažas, Baltijos pliažas numeriai – galima „pastudijuot“, paieškot pavyzdžių.

    AtsakytiPanaikinti
  12. hmm .. idomu buvo pavartyt ta zurnala, nesitikejau tokiu atviru nuotrauku is to laikmecio. Beveik kaip "Playboy" :)

    AtsakytiPanaikinti
  13. Anonimiškas2011-06-29 18:33

    Visai nenoriu būti anonimine. Noriu pasakyti kas esu, tik nemokėjau susidoroti su ta gerokai aikštinga pasirinkimo sistema. Taigi esu sena ponia Izabelė /kartais būnu jona/. Prašau neišsigąsti - tikrai nežadu dažnai čia lankytis, bet dabar labai noriu pasakyti, kad Anglų valsas man priminė "Vaterlo tiltą" ir truputį susigraudinau... Kada nors / gal už kokių gerų trisdešimties metų/ taip susigraudinsite ir Jūs, tik man sunku įsivaizduoti, ką turėsite pamatyti ar išgirsti, kad tai įvyktų.

    AtsakytiPanaikinti
  14. Mindaugui: mūsų supratimus apie tam tikro laikotarpio žmonių santykius, jų požiūrius į vieną ar kitą dalyką, kaip įsitikinau, vis dėlto labai stipriai lemia išankstinės nuostatos (tarkim, atvirai šnekėt apie seksą pradėta tik po 1968-ųjų); tuolaik (XX amžiaus 4-o dešimtmečio pati pradžia) toks žurnalas kaip Pliažas, manau, vyrams buvo vos ne daugiau negu dabar Playboy (jau ir lietuviškai leidžiamas); tuo turėtų domėtis žmonės, užsiimantys vad. cultural studies. Šis tas yra, bet kol kas – silpnai. Palyginimas leidinių, skirtų „pliažui“ tuo pačiu laiku (neabejoju, kad, tarkim, JAV tokie irgi ėjo), būtų išties įdomi studija. (Vakar besiklausydamas „Svobodos“ radijo išgirdau: būtent XX amžiaus 4-ame dešimtmety ėmė rastis vad. netikros „blondinės“ – moterys ėmė šviesintis plaukus pagal vad. arijų rasės reikalavimus (norėdamos tapt ir ideologiškai „madingos“), – viskas ne taip jau paprasta; kartu – labai įdomu. :)
    P. Izabelei (kitaip Jonai): Nežinau kaip Mindaugas, bet aš, manau, praėjus Jūsų nurodytam laiko tarpui (30 metų; jei dar būsiu gyvas; greičiausiai – ne), susigraudinsiu išgirdęs ką nors iš tų lėtų melodijų, kurios skambėdavo per mokyklų diskotekas – kai prie patinkančios merginos ryždavausi prisiglausti kuo arčiau – „liestis kūnu“, taip sakant, ko anglų valsas „neleidžia“:)

    AtsakytiPanaikinti
  15. Virgi, na taip, greiciausiai esi tikrai teisus, kad tais laikais zurnalas "Pliazas" buvo labiau pornografinis nei erotinis. Tik siais laikais mes atbukinti visko tai vertinam kitaip.
    Kas del susigraudinimo - turbut esu bejausmis padaras, per visa diena nesugalvojau nei vieno daikto, del kurio susigraudinciau ateity.

    AtsakytiPanaikinti
  16. Anonimiškas2011-07-06 13:25

    Mūsų mokyklos diskotekose įsimintiniausias lėtas šokis būdavo skambant George Benson dainai "Nothing's gonna change my love for you", pasiklausius tikrai galima susigraudinti :)

    http://www.youtube.com/watch?v=21RVgBu5o2c&feature=related

    AtsakytiPanaikinti
  17. Anonimiškas2011-07-06 13:39

    O geriausia mokyklos išleistuvių daina buvo Stewe Wonder "Isn't she lovely", prisimenu kaip , ji skambėjo Saulėtekyje, saulei tekant, 1983 m.

    http://www.youtube.com/watch?v=9-n3Ydy7ras

    AtsakytiPanaikinti