(cc) (by:) —vg— [filologas (platesniąja prasme) ir batautojas]

2011-01-21

(157) Tarp kitko: apie monumentomaniją

Ar tik ne sausio 8-ą priešais Mažvydo biblioteką atidengtas daiktas paskatino naują monumentomanijos pliūpsnį? Per savaitę – net apie du siūlymus statyt naujus paminklus sužinojau.

Pirmas siūlymas – Lietuvos rusų sąjungos; ir viešąja minties reklama pasirūpinta, kaip matyt nuotraukoj. Dabar kasryt laukiant troleibuso yra apie ką pagalvoti:
a) jei tik šitą reklaminį tekstą tebūtum skaitęs, pamanytum: aha, jau viskas nuspręsta – bus toks daiktas statomas („statysime“), nors iš tiesų tai tik siūlymas;
b) pažvelgus į vaizdą, ateina galvon ir kita mintis: aha, tai jau ir vieta parinkta – priešais Vilniaus rotušę, ir iniciatorių prioritetas aiškus – matrioška („Матрешка с тех времен есть в каждом доме. Если вы еще жили в Советском Союзе, то это как такой символ, красивый, уютный. Если мы устанавливаем какие-то ‘трубы’ возле Lietuvos energija (теперь – офис компании электрораспределительных сетей Lesto – BNS) и какой-то абсурд возле сейма, то матрешка точно украсит город лучше, чем эти строения“, - сказал представитель СРЛ [Виталий Горельченко]) – aha, ir „Krantinės arka“, ir „Žinia“ vadintasis – abrakadabros, o va matrioška bus воплощение красоты; dėl skonio nepasiginčysi);
c) jei pritarčiau „rusiško“ paminklo idėjai, tai siūlyčiau statyt Kurbskiui arba Karsavinui, bet nepritariu iš principo: стыд и срам dėl Andrejaus Sacharovo aikštės ir jo atminimo įprasminimo (ar ne rusas, ar ne asmenybė? jei savivaldybė nieko nedaro, tai gal Rusų sąjunga galėtų imtis?);
d) šįryt dingtelėjo: ar ši akcija nesusijusi su artėjančiais savivaldybių rinkimais? juk sojuzrus.lt – partijos tinklapis.
Kitą siūlymas gimė sovmaro tinklarašty: „Reikia pastatyti paminklą savo kvailumui. Jis to nusipelnė.“
Verta dėmesio mintis, nes skatina įjungt vaizduotę:
a) kaip galėtų atrodyt toks paminklas?
b) kur galėtų stovėt?
c) o gal kokį jau stovintį galima pervadint?
d) kvailumui pastačius, kam kitam?
Suprantu, manija – rimtas dalykas. Jos jokiais moralizavimais neįveiksi, tai įsibėgėjusi vaizduotė pasiūlė tokią galimą išeitį: viešosiose erdvėse, kur gresia atsirast tikras paminklas, reiktų įsmeigt lenteles su užrašu:
PRAŠYTUME NEPAMINKLINTI
galima čia: vilniuspaminklams.lt
O vilnius[, skirtas]paminklams.lt – virtualus vilnius, kur kas ką nori – tas tą stato; kas pirmesnis – tas paminklingesnis.

2 komentarai:

  1. Kadangi plakatas siulo statyt paminkla rusu asmenybei ar reiskiniui, kodel nepastacius paminklo buteliui vodkos? :)

    O paminklas kvailumui labai gera ideja - Erazma primena :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. "Prašytume nepaminklinti" - labai mandagu. "Paminklinti draudžiama!"

    AtsakytiPanaikinti