(cc) (by:) —vg— [filologas (platesniąja prasme) ir batautojas]

2011-01-25

(104.2) Vilniaus vaizdai, vi (tęsinys)

Apsirikti retkarčiais gerai. Va praeitą penktadienį grįždamas iš darbo, užuot įsispraudęs į 19 troleibusą, įlipau [paaiškėjo] į 9-ą, dar pasistebėjęs, ko anas toks erdvus. Kai viešojo transporto priemonė iš Lvovo gatvės pasuko į Kalvarijų, padariau išvadą: „Taip tau ir reikia; už žioplumą sumokėsi laiku.“ Išlipau Žaliojo tilto stotelėj. Perėjau gatvę. Ir – o! stebukle, – pamačiau, kad 46 autobuso tereiks laukt 5 minutes, – pasak švieslentės. Ji (vėl!) veikia.

Grįžęs namo, patikrinau, ką apie švieslentes, t.y. [nebe]šviečiančiuosius viešojo transporto judėjimo grafikus, esu jau rašęs: 2010-09-16 104 įraše prilyginau galinio vaizdo veidrodėliams; 209 ėmėsi veiksmų, aš – parašiau el. laišką savivaldybėn ir gavau atsaką (žr. 104.1 įrašą, 2010-09-27).
Patikrinęs nusprendžiau vėl parašyt el. laišką atsakingam žmogui Rimvydui Jančiauskui ir paklaust, ar ką konkretesnio turi pridurt prie anksčiau parašyto sakinio: „Stengiamės trūkumus pašalinti kaip įmanoma greičiau, tačiau šiuo metu konkretaus termino, deja, įvardinti negalėčiau.“ Gal jau sistema bunda iš komos?
Pirmadienį gavau atsakymą:
Sveiki,
Esame grąžinę darbui švieslentę ties Vilniaus Gedimino technikos universitetu, ten ji pajungta prie standartinio elektros tinklo, šios dvi prie Žaliojo tilto ir artimiausiu metu dar trys prie stoties – modifikuotas sprendimas tiek švieslenčių, tiek troleibusų el. linijos keitiklių – abu variantai – bandymai, kuriuo atveju ir kuriuo technologiniu sprendimu geriausiai eiti toliau siekiant užtikrinti stabilumą bet kuriomis oro sąlygomis.
Kol kas geriausiai pasiteisina pajungimas prie tradicinio el. tinklo, tačiau, kad jį atvesti visoms 40 švieslenčių, reikalingi kasybos darbai, techninių sprendinių suderinimai su skirstomaisiais tinklais ir t.t. Šiuo metu nuspręsta atlikti švieslenčių dislokavimo perplanavimą (atsirišant nuo troleibusų linijų, atsižvelgiant į keleivių srautus ir t.t.) ir nustatytose naujose vietose organizuoti tradicinio 220 atvedimą. Į naujas vietas planuojame perkelti švieslentes iki vasaros vidurio.

Pagarbiai / Regards
Rimvydas Jančiauskas
Vilniaus miesto savivaldybės administracija / Vilnius city municipal government administration
Informacinių technologijų skyrius / IT division, vedėjas / Head of Division
el. paštas / e-mail Rimvydas.Janciauskas@vilnius.lt, tel. / phone 211 2148, mob. / mobile +37069803938
Na, bent tiek. Nors tos švieslentės kur kas reikalingesnės, kai vėlai švinta ir anksti temsta, kai visai nesinori sukiot prie stotelės stulpo pritvirtinto rašytinio grafiko ir dar lygint su laikrodžiu. (Kiek papildomai visi tie laiške minimi pakeitimai, kasybos ir kt. darbai kainuos savivaldybei – nebeklausiau. Paprasčiausiai nesinori nervintis.)

7 komentarai:

  1. Kažin ar teisingai paaiškėjo dėl 9 troleibuso, nes 9-tas Kalvarijų gatve nevažiuoja.
    Nebent į kokį 12 ar 13, kurie iš Šeimyniškių gatvės (ne iš Lvovo g., ten tik stotelė Lvovo) suka į Kalvarijų.

    AtsakytiPanaikinti
  2. Oi, Inga, to tai nepatikslinsiu. Žinau tikrai: a) įlipau Tuskulėnų rimties parko stotelėj, b) išlipau nepervažiavęs Žaliojo tilto, c) perėjau gatvę, d) įlipau tikrai į 46 autobusą, e) nakvojau tikrai savo namuos.
    P.S. Gal tikrai ten buvo 13, o ne 9-as (t.y. netiksliai paaiškėjo)? 13 ir 19 lengviau supainiot.

    AtsakytiPanaikinti
  3. À propos. Malonu bendraut su kultūringais (ir [todėl] savikritiškais) žmonėm. Padėkojau Rimvydui Jančiauskui už paaiškinimą, o jis ir į padėką atsiliepė:
    „Tikrai nėra už ką, tikiuosi (stengiamės), artimiausiu metu galėsite pasinaudoti ir pačia paslauga, ne tik mano paaiškinimais.“

    AtsakytiPanaikinti
  4. Čia sau. Jei/kai imsiu gaut didesnį atlyginimą, tikrai įsigysiu antrus akinius, kaip siūlė okulistė (ne tik būtinuosiuos, kad galėčiau skaityt). Bet: sumažėtų tikimybė apsirikt ir patirt tai, ko neplanavau.

    AtsakytiPanaikinti
  5. Kaip asmuo ir valdininkas/specialistas (?) jis gal ir kultūringas, bet kalbos kultūra („kad jį atvesti... reikalingi kasybos darbai“) tikrai nežėri (kas savivaldybės vardu rašančiam žmogui lyg ir būtų privaloma).

    AtsakytiPanaikinti
  6. Atleisk, mieloji Inga, bet drįstu užfiksuot tokį klausimą: ar Pati ne per daug reikalauji iš kitų? Ar manai, kad būna labai labai priartėjusių prie idealo žmonių? Jei man reiktų imt samprotaut apie sritį, kurios neišmanau, jackau, kiek absurdų privelčiau. Ne kalbinių, ne literatūrinių, bet kitokių (kurie niekuo ne „geresni“ ar „blogesni“); (apie gatvių pavadinimus – jau užfiksavai), elektros įtampą imčiau nurodinėt apmerais/voltais/vatais (pasirinkti neteisingus variantus).
    Paklaustas: „Kur pats suklydai?“, galėčiau pateikt ilgą ilgą ilgą sąrašą; į klausimą: „Kokias kitų klaidas prikišamai nurodei?“ – (deja ar ačiūdie) atsakas būtų kur kas menkesnis, be to, pradėtas atsiprašymu, kad nesusilaikiau. Ne pasigirt norėdamas tai užfiksavau. Savo požiūrį išryškint tenorėdamas.

    AtsakytiPanaikinti
  7. Kadangi pati darbuojuosi, trafaretiškai tariant, „kalbos baruose“ (ir užtataigi galbūt esu neobjektyvi), tai tokia bjauri sintaksės rusybė man labai dreskia ausį, ir manau, reikalauti ar pageidauti, kad Lietuvos valstybinės įstaigos darbuotojas, raštu ar žodžiu bendraujantis su interesantais, nedarytų tokių (ir net mažesnių) kalbos klaidų, nėra reikalavimas „per daug“ ar „idealo“, o savaime suprantamas ir netgi elementarus.
    Iš pradžių net ir nutylėjau, bet kai perskaičiau pagyras to piliečio kultūringumui, tai kyštelėjau dvylekį, nes juk kultūringumas turėtų būt visapusiškas, o ne vienoj srity aš kultūringas, o „šitos srities neišmanau“.
    Tai va, ir aš atsiprašau, kad nesusilaikiau. Bet juk kalba tai mūsų visų – kaip gamta, kultūros paveldas ir kiti brangintini dalykai, o ne kažkokia „sritis“, kurią vieni išmano, o kiti gali pasiteisint „neišmanau“.

    AtsakytiPanaikinti