(cc) (by:) —vg— [filologas (platesniąja prasme) ir batautojas]

2015-02-28

(728) Tarp kitko: alia tempora, alii mores

rieš porą savaičių gavau el. laišką:
Laba diena,
Esu E[...] M[...], 10 klasės mokinė iš Vilniaus Mykolo Biržiškos gimnazijos. Kovo viduryje mums bus viešasis kalbėjimas ir tarp kalbėjimo temų, Literatūros skiltyje, buvo potemė "Literatūros tyrinėtojas Virginijus Gasiliūnas teigia, kad "geros knygos yra kaip geri gyvenime sutikti žmonės". Patvirtinkite arba paneikite šią mintį remdamiesi skaitytomis knygomis." 
Susirinkau įvairios informacijos internete ir šiuo metu rašau kalbą, manau, ji bus gana įdomi. Paskaičiau internete įvairius interviu su jumis, pasirodėte labai p[...] a[...] ir man rūpi jūsų nuomonė apie mano parašytą kalbą :)
Gal, kai baigsiu, norėsite paskaityti, kaip dešimtokė mergiūkštė išplėtojo Jūsų mintį? :)
Laukiu Jūsų atsakymo
Pagarbiai
Na ar kas nors galėtų atsakyt: ačiū, ne, nenoriu ir nenorėsiu?
Atsiuntė, perskaičiau, porą pastabų parašiau, palinkėjau sėkmės sakant kalbą.
Pradžioj buvau šiek tiek sutrikęs: „Susirinkau įvairios informacijos internete ir...“ – Pala, kodėl ne: „Prisiminiau skaitytas knygas ir...“?
– Įtarus ir priekabių ieškantis darais, – nutupdžiau save, perskaitęs E.M. atsiųstą tekstą. Nesvarbu, kaip „informaciją“ sukaupė; bent jau žmogus pats parašė tekstą, kurį perteiks žodžiu.
Kodėl bent tuo džiaugiuos? Ogi štai dėl ko.

Kas čia per kalbėjimai, kas čia per potemės?
Seniai seniai tokių dalykų nebuvo; ir ne per seniausiai, regis, nebuvo: neprisimenu, kad sūnai (*1985 ir *1991) būt klausę kokio patarimo, apie ką čia pakalbėjus. Bet: keičiasi laikai, keičiasi papročiai.
Kas lieka? – Pasirinkau informacijos internete, t.y. ėmiau ir pagooglinau frazę „geros knygos yra kaip geri gyvenime sutikti žmonės“. Rezultatai:
(1) pokalbis, paskelbtas bernardinuos.lt;
(2 etc.) parduotuvės, kur galima nusipirkt tuos kalbėjimus (maždaug už 5–7 Eur): potemes.lt, moksliniaidarbai.lt, mokslobaze.lt; daugiau nebežiūrėjau.
Matyt, jau visai atsilikau: ar čia viskas tvarkoj, kad kaip niekur nieko galima nusipirkt ir pateikt kaip savo kito žmogaus rašytą tekstą?

Prieduras (03-11). Gimtosios kalbos antrame numery yra mėnraščio redaktorės Ritos Urnėžiūtės straipsnis apie kovo vidury būsiantį viešąjį gimnazistų kalbėjimą, tą patį, apie kurį ir aš užsiminiau, – „Rašom kalbėjimus. Kaina kyla“ (p. 12–18). Autorė, apžvelgusi kalbėjimų pardavėjų paslaugas įvairiais aspektais (tikrai išsamiau nei aš), atkreipusi dėmesį į verslininkų „produkcijoj“ daromas sintaksės, leksikos, rašybos, skyrybos ir kt. klaidas, siūlomų pirkt tekstų tuščiavidurystę [čia jau mano aliuzija – plg. T.S. Elioto eilėraštį „Tuščiaviduriai žmonės“, žr. rinktinę Pavasaris žiemos vidury, 1991, vertė Tomas Venclova, p. 39–42: „... Mes kalbinam vienas kitą / Ir tas kuždesys beprasmis / Lyg vėjo tylus šnaresys žolėje / Lyg žiurkių duslus krebždesys rūsyje / Tarp stiklo skeveldrų ir smėlio“], straipsnį baigia taip:
Apie téisinius, finansinius, moralinius ir psichologinius šio reiškinio aspektùs jau ne kartą rašyta. Būta ir pastangų su juo kovoti. Prie šių pastangų norėčiau prisidėti dviem siūlymais: 1) kuo plačiau viešai (per pamokas, konferencijas, žiniasklaidoje) kalbėti apie kalbų pardavėjų verslą ir šių verslininkų „produkciją“; 2) 2016 m. kalbėjimo įskaitos užduotyse suformuluoti temą apie tokią prekybą, tarkim: „Ar verta pirkti lietuvių kalbos viešojo kalbėjimo įskaitos kalbą? Savo teiginius pagrįskite pavyzdžiais.“ O gal metas svarstyti, ar nereikėtų pertvarkyti kalbėjimo įskaitos, kad ji nevirstų tuščiakalbystės muge? (p. 18)
Dar kartą apsvarstęs situaciją, matau vienintelę išeitį:
Reikia leist laisvai pasirinkti temą: Kalba; Kultūra; Literatūra; o potemė turi būt laimės dalykas – kokią užverstą vieną iš pasirinksi, tokia ir teks [po valandos?] kalbėti (egzamino prototipas).
Ir nebebus prasmės pirkti konkretų kalbėjimą.
P.S. Ar yra prasmės nuorodą į šį įrašą siųst kam nors iš Švietimo ir mokslo ministerijos tarnautojų?

7 komentarai:

  1. Maniškis (*1993) jau vargo su tomis potemėmis, ir 10, ir 12 kl.

    O kadangi idėjos plevena ore, tai „Gimtojoje kalboje“ 2 nr. yra Ritos Urnėžiūtės straipsnis apie tai – ir apie kalbėjimų pardavinėjimą, ir apie pačių verslių „rašytojų“ raštingumą.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Šįmet Instituto bibliotekon jau atkeliauja GK, bus įdomu paskaityt.

      Panaikinti
  2. Parašiau P.S.; ką dar galėčiau padaryt dėl teisybės?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Tie mokinių pakalbėjimai – iš tiesų tik trupinėliai, palyginus su studentų darbų – referatų, kursinių, diplominių ir visokių kitokių – rašymo verslu.

      Panaikinti
    2. Taip, galima sakyt, kad trupinėliai, bet kai ir juos ima pirkt, tai ir įpranta.

      Panaikinti
  3. Penktadienį skaičiau pranešimą ŠU konferencijoje Gimtoji kalba mokykloje. Įsiprašiau ir perskaičiau. Iš akių supratau – buvo verta.
    Mano supratimu, pirmiausia reikia šį reiškinį parodyti kaip nelegalų verslą. Antras dalykas – įpūsti vaikams pasitikėjimo savimi, kad jie patys savarankiškai gali pasirengti geriau negu pirkdami kažkokius beviltiškus kliedesius. Trečias dalykas – apie tai užsiminė ir mokytojai konferencijoje – ar apskritai reikalinga tokia kalbėjimo įskaita, kokia dabar rengiama mokyklose.

    Tad siųskit nuorodas ir nuostatas į visas puses, kam tik sugalvosit.
    Žiūrėjau, ką veikia akademinės etikos inspektorius, bet jam turbūt tik aukštasis mokslas įdomu, tos stambiosios žuvys. Katros auga ir drąsėja nuo 10-tos klasės...

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Ir man regis (taip ir sureagavau į Ingos repliką, esą tie kalbėjimai – tik trupinėliai), kad viskas prasideda būtent nuo smulkmės – nelyg pirma cigaretė; o po to ir įprantama.
      Akademinės etikos inspektorius – ar jo daržas vidurinysis mokslas? Gal todėl nekreipia dėmesio?
      Pamėginsiu išsiaiškint, koks ŠMM padalinys tas potemes palaimino ir paleido, ir pamėginsiu paklaust, ką jis/jie maną apie, pvz., principo pokyčius.

      Panaikinti