(cc) (by:) —vg— [filologas (platesniąja prasme) ir batautojas]

2015-02-09

(722) Pakeliui namo, xvi: ko neradau LKŽ-e

A-4G → A-2G.
Gerai kartais nerast laisvos vietos šinknai priglausti. Užuot įnikęs į kokį tekstą, nori nenori imi galvot, pvz., ką gero grįžęs namo dar galėtum nuveikti.
– Va grįšiu ir patikrinsiu lkz.lt žodžio sąjūdis reikšmių pavyzdžius. Imsiu ir patikrinsiu; nesu žiūrėjęs.
Ir patikrinau. Ir nė vieno pavyzdžio su Sąjūdžiu, kurį pradedam didžiąja raide.

Nežinojau, ką reiškia vienas sutrumpinimas:
FT = Ben­dro­ji fi­lo­so­fi­jos ter­mi­ni­ja. LKD Ter­mi­no­lo­gi­jos Sek­ci­jos ap­svars­ty­ta, pa­pil­dy­ta ir pri­im­ta.
Pa­ruo­šė prof. St. Šal­kaus­kis. Kau­nas 1938.














Juokais pagalvojau: kai kas baisiai nori iki Kovo 11-osios nukrapštyt skulptūras nuo Žaliojo tilto; o jei galintys imtų ir užsinorėtų iki to paties laiko imt ir papildyt LKŽ-ą bent vienu pavyzdžiu?
Pagalvojęs nuosiuntą į šį įrašą norėjau įdėt lkz.lt lentynon „Nuomonės“. Deja, nepriima; va tokio varianto:




Nežinau kodėl.

2 komentarai:

  1. Elektroninis LKŽ nebuvo pildomas naujais pavyzdžiais (nei naujais žodžiais ar reikšmėmis, su keliomis išimtimis), taisytos tik popierinio leidimo klaidos, nenuoseklumai etc.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Ir tai, mano manymu, buvo ir tebėr klaidingas sprendimas. Kai dabar pasižiūri į, tarkim, žodžio sąjunga 1-os ir 3-ios reikšmės pavyzdžius, – niekuo ne geriau už Žaliojo tilto skulptūras. – Patikslinimas (sov.) – kaip tos pritvirtintos lentelės po skulptūrom. Nesakau, kad tokius pavyzdžius reikia iššluot iš žodyno, bet kai tik tokie – nieko gero; tebūnie pavyzdys su junginiu Tarybų Sąjunga , su junginiu Sovietų Sąjunga ir su junginiu Europos Sąjunga . Kai pagalvoji, ne tiek jau ir daug tokių „žymėtų“ žodžių, kad nebūtų galima jų pavyzdžių įvairove pasirūpint.

      Panaikinti