(cc) (by:) —vg— [filologas (platesniąja prasme) ir batautojas]

2012-10-21

(363) Ars memorativa: Maironis ir Černė Percikovičiūtė

Černė Percikovičiūtė, Draugė Judita
apie 1937, drobė, aliejus,  90×71 cm
Čiurlionio dailės muziejaus nuosavybė
Šv. Jonas Kantietis (il. iš čia)
Nemėgstu proginių įrašų. Šiandien, spalių 21-ą, pagal Julijaus kalendorių, prieš 150 metų gimė Maironis. Gimtadieniui nepripažino perkeitimo į Grigaliaus kalendorių atgaline tvarka (= 11-02; logiška, net teisiškai?). Tuolab kad spalio 20 = vardadienis – Jonas Kantietis. Praeito ketvirtadienio Nemune Aldona Ruseckaitė svarstė, ar kas nors 10-21 mobiliuoju telefonu sveikins draugą/draugę su Maironio gimtadieniu (ji tą darysianti). Aš nedarysiu, nes esu aprogininkas.

virtualios parodos
۩  ۩  ۩
Kaip buvau aprogininkas ir rugsėjo 23-ią. Jei kalendoriaus lapely parašyta, kad tai Lietuvos žydų genocido aukų atminimo diena, tai būtinai reikia ta tema tądien ir rašyt? (Ot ir nerašysiu; vaikiška? taip.) Apie ką tądien pagalvojau – gerai prisimenu, – apie Justino Vienožinskio mokinę dailininkę Černę Percikovičiūtę (1911 Kaune – 1942 Kauno gete). Neužfiksuotą VLE. Apie jos, dvidešimtmetės, darbus Viktoras Vizgirda rašė:
Ši gabi tapytoja, neiškrypdama iš nacionalinių vėžių, atsipalaiduoja nuo žydų menininkų kūryboj taip dažnai užtinkamų  manieriškų sąvokų ir viską vaizduoja niūriom, kontrastiškai juodom spalvom, dirbtinai expresyviom formom. Jos linijų ir spalvinių plotmių kompoziciją nustato ne formos konstrukcija, bet paveikslo visumos nuotaika. Šaltų ir šiltų spalvų niuansuose vieningai išlaikyta pilka spalvų gama, išplaukianti iš instinktyviškai sąmoningo vidujinio pajautimo. (Naujoji Romuva, 1932, nr. 25, p. 595)
Skaičiai, procentai – tai telieka oficialiosiom proginėm kalbom. Žuvo konkretūs žmonės.
Kokia būt buvusi Lietuvos kultūra (ne tik meninę, bet ir kasdienę turiu galvoj), jei ne Holokaustas. Sakinys, kurio pabaigoj klaustukas pasijustų idiotiškai.

6 komentarai:

  1. Bet Maironio „proga“ – ne tik diena, o ir visi metai.
    O maironiana šiemet net ir labai klestėjo :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Taip, visų metų išvengt sunkoka būtų :) Ir (para)maironiana dar neišseko, bent jau galvoj.

      Panaikinti
    2. O kitąmet dar aproginis Donelaitis pažadėtas...

      Panaikinti
    3. Pažadėjai – patiešijai, [...] :) O dėl Maironio, bent jau pašnekėt teks, nes nuo konferencijos ir pranešimo apie pirmąją bendro pobūdžio publikaciją (su nuotrauka) išsisukt nepavyks.

      Panaikinti
    4. O, vieną pranešimą jau žinom:) Visa programa dar nepaskelbta, vis pasižiūriu.

      Panaikinti
    5. à propos: kažkur popieryne turėtų būt netuščias aplankas, ant kurio užrašyta aaktualijos – baisiai patiko tos dvi a pradžioj – jei kas sudarinėtų dalykinę rodyklę, toks terminas būtų pirmas be menkiausios abejonės :) Kažkada DonKajokas verbavo rašyt (bent kartą per mėnesį) Nemunui, net honorarą mokėt žadėjo, – cha! – viskas baigės taip, kaip ir turėjo, t.y. –vg— netesėjo (pirmasis surašas turėjo būt apie Janonį).

      Panaikinti