(cc) (by:) —vg— [filologas (platesniąja prasme) ir batautojas]

2012-02-23

(270) Vilniaus vaizdai, xi: žvilgsnis į Tilto gatvę, 1907 vs dabar

Einant nuo Karaliaus Mindaugo tilto Vrublevskio gatvės kaire puse Arkikatedros link,  tuoj už autobusų stotelės po kairei galima pamatyt stovintį žalvarinį molbertą su paveikslo rėmu; po juo – asmens atvaizdas ir gimimo bei mirties metai (žr. dešinėj). Jei iš veido pažinot dailininką Mstislavą Dobužinskį (1875–1957) – šlovė ir garbė Jums!
Bet: ne iš tos pusės žvelgiam, mielieji. Teisinga pozicija – užlipt ant pusnies ir priklaupt (tą ir padariau) – va tada ir pamatai, ką norėjo mums rodyt memorialinio ženklo autorius Kęstutis Musteikis, – įrėmintą Tilto gatvės vaizdą (žr. dešinėj; nelabai tikslu, bet šlampant kelnėms per daug nepasistengsi); Tilto gatvės, kurią 1907-ais būtent toj vietoj stovėdamas nupiešė M.D. — Prasmingas sumanymas, tik va žmonės, valantys Arkikatedros aikštę, jo nežino.
Beje, abejoju, ar sniegui nutirpus taps aiškiau, kur teisingai reikia atsistot;
gal kelias trinkeles galima būtų kaip nors pažymėti?

Mstislavas Dobužinskis, „Tilto gatvė“, 1907
Įrašo prieduras

4 komentarai:

  1. Trinkelės patiktų:) Atvykus patogu būtų nufotografuoti. Gražus ir prasmingas Vilniaus istorijos akcentas. Daugiau tokių.

    AtsakytiPanaikinti
  2. Knygoje "Sąjūdžio ištakų beieškant" rašoma, kad namo Tilto g. 6 išsaugojimo akcija 1986 m. buvo didžiausia paveldosaugininkų akcija, labiausiai sutelkusi šį judėjimą. Jei ne Talkos klubo žmonės, Dobužinskio nutapytas vaizdas galėjo jau būti vienas iš dingusio Vilniaus vaizdų...

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Atsimenu tą akciją, Marcelijus Martinaitis tada labai stipriai pasireiškė; o Literatūros ir meno tiražas buvo kokie 30 tūkstančių, o gal net daugiau; dingusio laiko vaizdai...

      Panaikinti
  3. Keista užtikus, kad šio įrašo link siunčiama ir iš kitakalbių svetainių; vadinas, suvokta, kas norėta pasakyt? Pvz.: iš forum.myriga.info mano įrašo link siunčia Valencija.

    AtsakytiPanaikinti