(cc) (by:) —vg— [filologas (platesniąja prasme) ir batautojas]

2010-12-29

(150) Dar apie viešmenį

foto Irmanto Gelūno (15min.lt)
Tikėtina (nors ir nenorėtina), kad tuoj priešais Nacionalinę Mažvydo biblioteką išdygs Juozo Kęstučio Patamsio (1939–2007) aštuonių metrų skulptūra iš betono ir skardos „Žinia“. Ją iš Vinco Gustainio nusipirko (remiantis Viešųjų pirkimų įstatymo 92 straipsnio 3 dalies 6 punktu) Lietuvos laisvės kovotojų sąjungos Valdybos pirmininkas Jonas Burokas (žr. nuotr.).
Apie šią skulptūrą rašyta ir kalbėta daug; kai kurios publikacijos:
Paskutinis skaitytas tekstas – Skaidros Trilupaitytės Kultūros baruose (nr. 12, p. 21–23; 2011-01-03 įsidėjo lrytas.lt), kur į šito paminklo statymo aplinkybes žvelgiame platesniame – kultūros politikos – kontekste. Pasvarsčius daroma liūdna išvada:
[…] kaip rodo Patamsio skulptūros atvejis (ir kiti pavyzdžiai Vilniaus centre), kompetencijos ir atsakomybės perdavimas „žmonėms“ galimas nebent tada, kai „sutvarkyti“ viešąją erdvę siekiančios grupės gauna nedviprasmišką politikų paramą. Deja, politikai ryžtasi „globoti“ tik tas skulptūras, kurios yra iliustratyvios, dažniausiai – realistinės savo forma ir nacionalinės pagal savo misiją. Visais kitais atvejais valdininkija tampa neįtikėtinai tvirtu stabdžiu, nepramušamu anoniminio nuosprendžio skydu, sukaltu iš daugybės (neretai sunkiai gaunamų) leidimų, iš (tariamo) pinigų stygiaus, iš nuolatinių pažadų ir retorinių vingrybių. (p. 23)
Ir siūloma nepuoselėt tuščių iliuzijų: „klausimai, kuriuos pilietinė visuomenė paprastai sprendžia viešose diskusijose, Vilniuje dažniausiai priklauso nuo politinės galios (ją įgauna ir viešąsias erdves privatizavę stambieji verslininkai [ėmę ir „pašalinę“ Vytauto Šerio (1931–2006) skulptūrą „Sveikas, pavasari!“, stovėjusią Justiniškėse])“.
Ar tikėtina, kad erdvė priešais Mažvydo biblioteką liks be „Žinios“? Vargu. Tuo atveju erdvė priešais Vyriausybę, Vinco Kudirkos aikštė, taps net labai pakenčiama (palyginus).

Kai dedas tokie dalykai su monumentaliuoju viešmeniu, šiek tiek kitaip imi vertint ir smulkųjį – graffičius, tagus (kuriuos vadinu parašais). Tai lyg atsvara „realistiniams savo forma ir nacionaliniams pagal savo misiją“ monumentams, jei miestą suvokiame kaip vieną bendrą erdvę. Viešosios erdvės ženklai, atsiradę aplenkiant, pasak Trilupaitytės, „nepramušamą anoniminį skydą“. Špygos rodymas, nors ranka ir kišenėj.

Deja, iki šiol nevirto tekstu tai, ką prieš kelias savaites (2010-12-11) girdėjau per Lietuvos radijo „Kultūros savaitę“, – Ernesto Parulskio komentaras, skirtas šiai viešmenio atmainai: ir sugrupavo (kaip meno istorikas), ir įvertino (kaip vilnietis).

Gal kiek per griežtai, mano supratimu: esą Vilniaus sienų marginimu užsiima „bailūs, atsargūs ir negabūs žmonės“. Kartkartėm vis nulendu per graffiti.puslapius.lt paspoksot į graffitivilnių – visai įdomių dalykų buvo/esama.

Gaila, vaizdų sankaupos „graffitikaunas“ nėra. Būdamas Kaune, užfiksavau du vieno grafittininko (parašininku jo lyg jau ir nebeišeina vadint) darbus – Daukanto gatvėj priešais „Metropolį“ ir ant tilto būsimosios „Žalgirio“ arenos link. Tie veidai visai įdomūs.
O tvoros aplink statybą švarut švarutėlės.

7 komentarai:

  1. Anonimiškas2010-12-29 14:23

    "Ar tikėtina, kad erdvė priešais Mažvydo biblioteką liks be „Žinios“? "

    Jau stovi.

    Aurelijus

    AtsakytiPanaikinti
  2. Štai ką reiškia, kai tebūni Antakalny, 19 troleibuse ir Pašilaičiuos! Nuo kada jau stovi?
    Bet skaičiau, kad oficialiai skulptūrą atidengt ketinama sausio 8-ą.

    AtsakytiPanaikinti
  3. http://graffiti.puslapiai.lt/2011/01/01/ernestas-parulskis-tiki-kad-zino

    Dalis garso į/ištekstinta.

    ---

    Kaunas va čia užsiiminėja savistaba: http://www.facebook.com/group.php?gid=369713857236&v=wall („Streets of Kaunas“).

    Kaunas turi savitą nedidelį, bet gyvybingą stryartą. Gyvybingesnį nei Vilniaus, sakyčiau

    AtsakytiPanaikinti
  4. Ačiū, Sms, už nuorodą į „Kauno gatves“. Dėl Ernesto P., atvirai šnekant, bendro išprusimo paviršium pašliaužė tam komentare; gaila. Toks įspūdis, kad mažokai Vilniaus gatvėm, o ypač gatvelėm bevaikšto dairydamasis.
    Ir ačiū už sveikinimą prie Kražių stotelės! Tau irgi to paties.

    AtsakytiPanaikinti
  5. Ei ei, tas sveikinimas ne mums, prašau padėti į vietą.

    Jis smegeniams: http://anaiptol.livejournal.com/452051.html

    AtsakytiPanaikinti
  6. Tai kad sunku apsispręst, kas esąs: kartais pamanai – besmegenis, o kartais – susmegenis; išeitų, kažkoks tarpsmegenis.

    AtsakytiPanaikinti