(cc) (by:) —vg— [filologas (platesniąja prasme) ir batautojas]

2020-12-20

(1236) Visiškai tarp kitko: kas? kur? kada?

Šitą nuotrauką nusipirkau dėl dviratininkų, išdidžiai iš šonų stovinčių. Kitoj pusėj – tuščia: nei kas, nei kur, nei kada; ir jokios fotografo žymos – nei spaudo, nei įspaudo. Bet vis tiek ieškai atsakymų į klausimus.

⁋ kas? — Pradinės mokyklos mokiniai su mokytojais. Ką tik įteikti pažymėjimai. Tas, kokį kairėj rankoj laiko dešinėj stovintis dviratininkas, susuktas į tūtelę (ir dar bent keturi tokius pat turi), – pradinio mokslo baigimo pažymėjimas? O kas kairėj stovinčio dviratininko rankoj? Gal koks rekomendacinis laiškas?
Mokytojai – trys prieky sėdintys: du barzdoti vyrai ir moteris tarp jų; aišku, iškart atkreipi dėmesį į neįprastai sėdintį: sukryžiuotos ne tik rankos, ir kojos, ir dar tas akies raištis. Toks mokytojas įstrigtų atmintin, jei ir trumpai būtų mokęs; net mėginau googlint (gal kieno atsiminimuose kas apie vienaakį mokytoją užfiksuota?) – nieko, bet ir vilčių daug neturėjau: dauguma atsiminimų popieriuj.

⁋ kur? — Ech! fotografas, spėtina, dar nebuvo kaip reikiant įgudęs – jei būtų savo aparatą patraukęs bent per gerą žingsnį toliau nuo fotografuojamųjų, matytųs vietovardžio kilmininkas nuotraukos viršuj. Pirkau iš žmogaus, gyvenančio Alytuj. Tai gal čia kur nors Dzūkijoj? Bet nebūtinai.

⁋ kada? — Klausimas, į kurį galima apytiksliai atsakyt remiantis žodžiu pradedamoji: 1920–1922. 1922 X 6 Steigiamasis Seimas priėmė Pradžios mokyklų įstatymą (paskelbtas 1922 XI 23 Vyriausybės Žinių nr. 117); nuo 1923-ių iškabos turėjo pradėt keistis: pradedamoji mokykla → pradžios mokykla. 

Gal jums kas nors daugiau žinoma? gal kur nors ką nors skaitėt ar matėt? gal šiaip kokia mintis, vedanti prie tikslesnių atsakymų, kilo?

8 komentarai:

  1. Labai jau augūs pradinukai...
    Manau, tiesiausias kelias tokiais atvejais – pasiųsti nuotrauką su klausimu to (žinomo ar spėjamo) krašto muziejui, taigi Alytaus kraštotyros muziejui. Gal ten iškart žinos atsakymą. Jei ne, tai bus aišku, kad ne...

    AtsakytiPanaikinti
  2. Taip, kai kurie jau, galima sakyt, jaunuoliai, bet suprantama: per karą toli gražu net ne visi norintieji negalėjo mokytis, kiek buvo pasitraukusių į Rusiją, o atkūrus nepriklausomybę dar ir papildoma paskata atsirado – ne tik kad skaityt ir rašyt pramoksti, bet dar ir lietuviškoj mokykloj ir, regis, už dyka (?).
    Už patarimą – ačiū; pasinaudosiu. Žmogus, iš kurio pirkau, kiek supratau, pats domisi to Lietuvos šono istorija, bet nieko nebuvo išsiaiškinęs (jei būtų išsiaiškinęs, kur fotografuota, greičiausiai nebūtų pardavęs, savo kolekcijoj pasilikęs).

    AtsakytiPanaikinti
  3. Lyg tyčia, vartydama šios savaitės bibliografijos biuletenį, štai kokią radau knygą, šiemet išėjusią, deja, tik 30 egz. tiražu:
    Pradinės mokyklos Lietuvoje, 1915–1942

    Nuotrauka ant viršelio panaši: Šačių pradžios mokykla ir vaikai mažesni, tai turbūt vėlesni metai.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Gal įspūdis klaidingas, bet: vis dažniau pastebiu, kad knygos teišleidžiamos < arba = 50 egz. tiražu; tokias sužvejot – beveik neįmanoma.
      Albumą Dviračiai Lietuvoje (50 egz.) tik per trečias rankas iš sudarytojo ir leidėjo pavyko nusipirkt.
      Žmonės neturi pinigų didesniam tiražui, kurio viens du neparduosi? Knygynai nepriima tokių „neįdomių“ knygų pardavinėt? Leidėjai mano, kad tiek mažai žmonių kai kuriom temom (pvz., pradinio mokslo Lietuvoj istorija) domisi ir norėtų nusipirkt knygą? — Nežinau.

      Panaikinti
    2. Pasirodo, abiejų knygų tas pats sudarytojas – kolekcininkas Petras Kaminskas. Tai turbūt knyga apie mokyklas – irgi nuotraukų albumas.
      Gal ir atsakymas apie pradedamąją mokyklą joje glūdi :)

      Panaikinti
    3. Greičiausiai nuotraukų albumas. O va dėl atsakymo – l. abejoju:)

      Panaikinti
    4. Jeigu vienintelis nuotraukų panašumo kriterijus - būrys žmonių prie medinio pastato, - tada jos (knygos viršelyje ir Virginijaus įsigytoji) iš tiesų panašios. Skiriasi "tik" viena kita smulkmena - viiškai kitoks įėjimas, kitokios langinės, kiti mokytojai.

      Panaikinti
    5. Ne, Vidai, Inga turėjo omeny, kad gal kartais albumėlio viduj yr tokia nuotrauka, kokią nusipirkau.

      Panaikinti