(cc) (by:) —vg— [filologas (platesniąja prasme) ir batautojas]

2014-04-23

(611) Visiškai tarp kitko: apie prezidentus

Teisės studijas baigęs Antanas Smetona vs medicinos studijas baigęs Kazys Grinius

Š.m. Naujojo Židinio-Aidų nr. 2 yra labai geras Kęstučio Skrupskelio straipsnis „‘Galime šį tą nudirbti’: Visuomenės sveikatos būklė ir jos refleksijos prieškario Lietuvoje“. Apie vidutinę gyvenimo trukmę ir kūdikių mirtingumą Pirmosios Lietuvos Respublikos laikais – vienus patikimiausių visuomenės gerovės rodiklių.
Daug rašoma ir apie dr. Kazį Grinių.

Kalbant apie prezidentus, daugiausia dėmesio skiriama jų politinėms pažiūroms, valdymo pobūdžiui ir pan. O Skrupskelis atkreipia dėmesį į kitą aspektą – kaip pirmojoj įrašo eilutėj paminėti prezidentai bendravo su tauta (nebuvau niekad apie tai pagalvojęs):
Ir Grinius, ir Smetona savo rašiniuose mokydavo. Tik pastarasis mėgdavo filosofines bendrybes ir pamokslauti. O Grinius konkretus: kurdamas nepriklausomą, modernią Lietuvą, išmok nesispjaudyt, prauskis muilu, išsivalyk dantis, negirtuokliauk, bent kartą per savaitę keisk skalbinius. (p. 39–40)
Ir būsi sveikesnis, ir ilgiau gyvensi, ir tau pačiam, ir Lietuvai bus geriau. – Tarp dabartinių kandidatų į prezidentus nėr nė vieno mediciną baigusio (du inžinieriai, du ekonomistai, teisininkas, istorikas ir žurnalistas/verslininkas). – Ko gero jie gali pamokyt? :)

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą