(cc) (by:) —vg— [filologas (platesniąja prasme) ir batautojas]

2012-03-11

(280) Iš popieryno, vi: 120–100–141

dail. Henrikas  Mazūras
(Atgimimas, 1989-01-27, p. 6)
1989-01-27 Atgimime ar ne pirmą kartą (kada buvo pirmąkart pateikti LR Konstitucijos variantai piliečiams svarstyti?) žmonėms buvo pateikti du svarbiausio dokumento – Konstitucijos – variantai, atspindintys skirtingas nuostatas dėl Lietuvos kaip valstybės, siūlant diskutuoti, kuris priimtinesnis, labiau atitinkantis piliečių nuostatas.
Vieną parengė LSSR Aukščiausiosios Tarybos Prezidiumo darbo grupė; jis 1988-11-18 AT sesijoj buvo priimtas „už pagrindą tolesniam redagavimui“. Sąjūdžio Iniciatyvinės grupės (vėliau – Seimo) Taryba, nepatenkinta šiuo variantu, 1988-11-20 pareiškė, „kad Sąjūdis savarankiškai tobulins Lietuvos Konstitucijos projektą, pabrėždamas Respublikos suverenitetą“; buvo sudaryta komisija, kuri ėmėsi darbo – parengė naujus variantus preambulės ir 33 straipsnių; jų formuluotės turėjo atspindėti Sąjūdžio šūkį: „Mūsų tikslas – suvereni valstybė“.
Tai ir buvo paskelbta Atgimime greta pateikiant AT parengtus variantus. Nors ir vienur, ir kitur Lietuva dar TSR, bet slinktis labai aiški. Plg. 1 straipsnį. Oficialusis siūlymas:
Lietuvos Tarybų Socialistinė Respublika yra suvereni socialistinė teisinė valstybė, išreiškianti Lietuvos liaudies bendrą valią bei interesus.
Sąjūdžio siūlymas:
Lietuvos Tarybų Socialistinė Respublika yra suvereni valstybė, išreiškianti Lietuvos tautos bendrą valią bei interesus.
Oficialiajame AT Prezidiumo darbo grupės variante buvo likęs atskirtas 6 straipsnis, kurio pirmame sakiny teigiama:
Lietuvos Komunistų partija tarnauja liaudžiai ir telkia visuomenę socializmui kurti.
Sąjūdis siūlė apskritai atsisakyti šito straipsnio, nes kitame apibrėžė visų politinių ir kt. organizacijų statusą ir jų veiklos principus.
Net filologui, nebūtinai teisės istorikui, įdomu gretinti tuos straipsnių variantus. Išties: Sąjūdžio siūlomi variantai – stipresnio suverenumo link. Bet vienas dalykas ėmė ir sutrikdė.
AT Prezidiumo darbo grupė siūlo:
98 straipsnis
Lietuvos TSR Aukščiausioji Taryba susideda iš 120 deputatų, išrinktų pagal rinkimines apygardas, turinčias vienodą gyventojų skaičių. [...]
Sąjūdis šiame straipsny tesiūlo pakeist tik skaičių: susideda iš 100 deputatų.
Va ir sutrikau: o kada, kaip ir kodėl įvyko pokytis – +41 – ir referendumui, vykusiam 1992-10-25, buvo pateikta:
55 straipsnis
Seimą sudaro Tautos atstovai – 141 Seimo narys, kurie renkami ketveriems metams remiantis visuotine, lygia, tiesiogine rinkimų teise ir slaptu balsavimu. [...]
Paklausiau teisę studijuojančio sūnaus draugo – nežino, aš tuolab nežinau. Gal kas žino?
Dėl juoko pateikiu savo atsakymo variantą: tai tiesiog korektūros klaida, kurią padarė tekstą spausdinantis žmogus: turėjo būt 101, išspausdino 141, ir niekas to nepastebėjo.

3 komentarai:

  1. Vakar kaip tik varčiau to laiko Atgimimą, į įstatymų projektus tingėjau gilintis, perskaičiau A. Gailiaus apie cenzūrą, bet už Sąjūdžio exlibriso akis užkliuvo:)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Va taip mus ir išduria, – patingim gilintis:))) Patingim, teisybė. O tada gražuliams atsiranda progų po 20 metų siūlyt Seimo narių skaičių mažint perpus. Regis, ir visai neseniai kažkas vėl siūlė: mažinti! Būt buvę Konstitucijoj 100 ar 101, ir jau iškart mažiau šansų populizmo purslojimams. Manau, tiek galvų tikrai būtų gana.

      Panaikinti
  2. Ačiū už įdomią informaciją, bei straipsnį.

    AtsakytiPanaikinti