(cc) (by:) —vg— [filologas (platesniąja prasme) ir batautojas]

2009-11-18

(36.1) PLB – leidybinė стройка века: P.S.

Žadėtasis post scriptum. „Vagos“ projektų vadovės Mildos Liokaitytės, dabar atsakingos už PLB, el. paštu paklausiau poros dalykų:

1) Iš spaudos sužinojau, kad ką tik išėjęs Tiesa ir teisingumas – 100-oji PLB serijos knyga. Pamėginau remdamasis libis.lt susidaryt išėjusiųjų sąrašiuką, bet tepriskaičiavau tik 99-ias knygas. Gal Jūs turit savo išėjusiųjų sąrašiuką?
– Taip, leidykla turi išėjusių knygų sąrašą, išleistą 2008 m. ir dalintą knygų mugės metu, kuriame nurodyta, kad iki 2009 metų buvo išleista 98 knyga. 2009 m. išleistas J. P. Bourget „Mokinys“ ir A. H. Tammsaare „Tiesa ir teisingumas“, kuri automatiškai tapo 100-ąja PLB serijos knyga. Prieš pasirodant pranešimui spaudai iš naujo neskaičiavome PLB knygų, tačiau Jums pasidomėjus peržiūrėjome, paaiškėjo, kad kažkada buvo įvelta klaida ir viena knyga, kurioje išspausdinti du kūriniai, suskaičiuota kaip dvi atskiros knygos. Taigi „Tiesa ir teisingumas“ iš tikrųjų 99 knyga.

2) Pagal projektą, parengtą 1985-ais, PLB turėjo sudaryt 120 tomų: išeitų, kad dar 20-ies (ar 21-o) trūksta. Kokie leidyklos planai? Ketinat leist likusius? Kiek? Kas per knygos tai būtų? Gal net esat suplanavę, kada PLB leidyba bus baigta?
– Kitais metais žadame leisti tik H. Ibseno dramas. Nors PLB leistinų knygų sąrašas buvo sudarytas dar 1985 m., tačiau jis morališkai paseno, mat įtrauktos tokios knygos kaip „TSRS tautų poezija“ ir kt. Kuo pakeisime „atgyvenusiusx“ kūrinius dar nenuspręsta. Serijos apimties nekeisime, leisime 120 tomų. Kada išleisime paskutinį, sunku pasakyti. Paprastai per metus išleidžiama 1–2 PLB serijos knygas, tad serija dar bus leidžiama 10–20 metų. Tiesa, jei norėtumėte neseniai išleistas PLB serijos knygas įsigyti pigiau, tai būtų galima padaryti leidykloje.

P.P.S. Vis dėlto tiksliau PLB būtų vadint ne стройка века, o стройка веков (1986–2020?).

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą